035711 Jordbundslære

Detaljer
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi12 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
Kurset retter sig primært mod landskabsarkitektstuderende, men kan også følges af jordbrugsøkonomistuderende.
 
Eksamenskriftlig prøve


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:

Bedømmelse af projektrapport. Projektrapporten indgår ikke i bedømmelsen, men en bestået rapport er forudsætning for at blive indstillet til eksamen.
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr uge. Teoretiske øvelser: 2 timer pr uge. Laboratorieøvelser: 4 timer pr uge.
 
BlokplaceringE5, efterår
Teoretiske øvelser: tirsdag 11.10-13. Laboratorieøvelser: onsdag 13-17

 
UndervisningssprogDansk
 
PointspærringDer kan ikke samtidig optjenes point i dette kursus og i Geologi og Jordbundslære (035311).
 
Kursets målsætning
Kursets mål er at give primært landskabsarkitektstuderende de nødvendige kemiske, geologiske og jordbundsvidenskabelige forudsætninger for at forstå naturgrundlaget, dvs. samspillet imellem geologi, landskab og jordbund i by og på land i forskellige egne i Danmark. Kurset er en forudsætning for at de studerende har det nødvendige naturvidenskabelige vidensgrundlag for at kunne foretage planlægning og udformning af have og landskab på en vækst- og miljømæssig kvalificeret måde.
 
Kursusindhold
Kurset omfatter fundamentale geologiske og jordbundskemiske forhold og processer, som er af betydning for dannelsen af forskellige landskabselementer og for jordbundens sammensætning og udnyttelse til forskellige formål. Den geologiske oprindelse af overfladelagene i Danmark gennemgås og relateres til jordbundens sammensætning og egenskaber i forskellige områder. Desuden gennemgås udvalgte områder af den elementære kemi, som er nødvendige for at forstå opbygning og reaktivitet af jordbundens organiske og uorganiske bestanddele. Der vil blive fokuseret på jordbundens sammensætning og egenskaber i relation til bæredygtig arealanvendelse og på effekten af menneskets påvirkning (byjorde). Principper og metoder til ændring af jordbundens egenskaber på forudbestemt måde trænes og indlæres.
 
Undervisningsform
Ved forelæsningerne gives en afrundet gennemgang af fagets centrale problemstillinger samtidig med at der lægges op til opgaver, som diskuteres og løses ved teoretiske øvelser. Ved laboratorieøvelserne udføres et antal almindeligt brugte jordbundsanalyser på jordprøver udtaget i parkområde. Ved ekskursionerne beses karakteristiske danske landskabstyper og besøges geologisk og jordbundsmæssigt interessante områder.
 
Litteraturhenvisninger
Borggaard, O.K. og Gimsing, A.L. (2001): Temaopgaver i Jordbundslære.
Borggaard, O.K., Rasmussen, L.H., Gimsing, A.L. og Raben-Lange, B. (2000): Vejledning til laboratorieøvelser i Jordbundslære.
Petersen, L. (1994): Grundtræk af jordbundslæren.
Vejre, H., Rasmusen, L.H. og Borggaard, O.K. (2001): Noter i geologi og landskabslære for KVL-studerende.
Borggaard, O.K. (2002): Jordbundskemi for landskabsarkitektstuderende.
 
Kursusansvarlig
Ole Kragholm Borggaard, okb@life.ku.dk, Institut for Grundvidenskab/Jordbunds- og miljøkemi, Tlf: 35332419
 
Studienævn
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger42
teoretiske øvelser28
praktiske øvelser40
ekskursioner16
projektarbejde28
eksamen40
forberedelse166

360