048011 Mikrobiel fysiologi og genetik

Detaljer
Inst. for Økologi
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport




Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur
 
Rammer for undervisning3-ugers kursus (januar)
 
Blokplacering3-ugers kursus januar
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger045319 Mikrobiologi A
 
Begrænset deltagerantal18
 
Kursets målsætning
Kursets målsætning er at give deltagerne viden om mikroorganismers fysiologi og genetik. Hovedvægten er lagt på at opnå praktisk erfaring med vigtige metoder, der anvendes indenfor området. Kurset henvender sig især til studerende, der forventer at komme til at arbejde praktisk med molekylær mikrobiologi indenfor fødevare- eller miljøsektoren.
 
Kursusindhold
På kurset fastlagte del arbejdes praktisk med DNA-hybridiserings og PCR teknikker til at påvise bestemte gener i bakterier. Desuden demonstreres metoder til isolering af plasmid DNA og til overførsel af plasmid DNA til bakterier ved transformation og konjugation. Ændring af genekspression under vækstbegrænsende forhold undersøges med rapportørgenteknikker, hvor en genetisk mærket bakterie udtrykker en let genkendelig fænotype under vækstbegrænsning. Ændringer i genekspression studeres tillige på proteinniveau ved hjælp af immunkemiske teknikker.
Endelig arbejdes der med fluoresscensmetoder og isotopmetoder til at undersøge bakteriers aktivitet og vækstrate.

Kursets fastlagte del indeholder ligeledes seminarer, der giver baggrunden for metoderne, samt eksempler på hvordan metoderne anvendes i praksis.

Kurset afsluttes med et projekt, som træner deltagerne i at planlægge og gennemføre en mindre forsøgsrække, der bygger på de metoder, der er indlært under kursets indledende del. Ved de afsluttende kollokvier diskuteres de anvendte metoders fordele og ulemper, og de opnåede resultater sættes i relation til tilgængelig originallitteratur.
 
Undervisningsform
Den teoretiske baggrund for de praktiske laboratorieøvelser gennemgås i indledende seminarer og kollokvier. De praktiske øvelser udføres i hold på 2 - 4 studerende. Den praktiske del afsluttes med et kort projektarbejde, hvor de studerende anvender et udsnit af de indlærte metoder, gerne på et fælles prøvemateriale. Der udarbejdes en rapport over resultaterne, som tillige forelægges af de studerende ved de afsluttende kollokvier.
 
Litteraturhenvisninger
L. Jensen, N.O.G. Jørgensen, B. Koch,O. Nybroe og A. Tom-Petersen (2002): Mikrobiel Fysiologi og Genetik. (Købes på Institut for Økologi).
Udleveret litteratur.
 
Kursusansvarlig
Ole Nybroe, oln@life.ku.dk, Institut for Jordbrug og Økologi/Faggruppe Genetik og Mikrobiologi, Tlf: 35332629
 
Studienævn
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forberedelse50
kollokvier10
praktiske øvelser80
projektarbejde30
teoretiske øvelser10

180