078526 Tema: Levnedsmiddelteknologi - ølproduktionskæden

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi12 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
Eksamenmundtlig eksamen


Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur

Beskrivelse af eksamen:
 
Rammer for undervisning1 skemamodul pr. uge Andre undervisningsformer: ekskursioner, eksperimentelt arbejde
 
BlokplaceringE7, efterår
Efter aftale

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger071213 Levnedsmiddelmikrobiologi
071214 Levnedsmiddelmikrobiologi
 
Kursets målsætning
Kursets formål er gennem projektorienteret arbejde
med problemstillinger inden for planteforædling
og dyrkning, maltnings- og brygningsteknologi,
fermentering, mikrobiologi, sensorik og kvalitetskontrol at bibringe den studerende en sammenhængende og tværfaglig forståelse af ølproduktionskæden:
Fra byg til malt, urt og øl.
 
Kursusindhold
Kursus behandler med bryggeriprocessen som udgangspunkt tværfaglige problemstillinger der rækker fra en landbrugsråvare til et højteknologisk fermenteret nydelsesmiddel. De studerende får indblik i råvarer som byg og humle herunder planteforædling og dyrkning i relation til anvendelsen af byg som råvare til fremstilling af malt. De får endvidere et indgående kendskab til maltningsprocessen, bryghusteknologi og fermenteringsprocessen i bryggerier. Bryggerigærs teknologiske egenskaber og karakterisering af gær som starterkulturer på molekylært niveau indgår i kursus. Endvidere indgår kvalitetsstyring fra råvare til færdigvare med særlig vægt på disciplinerne, som sensorik, kemometri og mikrobiologi.
 
Undervisningsform
De studerende skal lave et temaprojekt, der skal dække så stor en del af ølproduktionskæden som muligt, afhængigt af deltagerantallet. Der kan laves projekter inden for byg/malt, bryg- og fermenteringsteknologi, samt mikrobiologisk kemisk/fysisk og sensorisk kvalitetskontrol. Projektarbejdet udføres i grupper på 2-3 studerende og vil omfatte litteratursøgning, besøg på virksomheder samt ekskperimentelt arbejde bl.a. på KVL´s pilotudstyr til maltning, brygning og fermentering). Projektarbejdet afsluttes med udarbejdelse af en rapport, der fremlægges mundtlig på et afsluttende eksamensseminar.
 
Litteraturhenvisninger
Lewis, J.J. & Young T.W. (1995) Brewing.
Chapman & Hall, London pp 260
 
Kursusansvarlig
Mogens Jakobsen, moj@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 35333216
Lars Munck, lmu@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 35333358
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger16
praktiske øvelser200
ekskursioner16
projektarbejde128

360