086211 Havebrugets teknik

Detaljer
Inst. for Jordbrugsvidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenskriftlig prøve


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 4 timer ugentligt Kurset afholdes kun i lige år Kurset udbydes sidste gang foråret 2004
 
BlokplaceringF7, forår
Onsdage 13-17

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger025121 Anvendt fysik B
Anvendt fysik B
 
Kursets målsætning
Studerende skal kunne demonstrere forståelse for teknik, der indgår i produktion af frugt, grønsager og planteskoleprodukter, samt kunne redegøre for:
1) Relevante interaktioner mellem maskiner og plantemateriale.
2) Foranstaltninger til kontrol og begrænsning af ressourceforbruget.
3) Opbygning og funktion af de i havebruget anvendte redskaber og maskiner, formålet med anvendelsen, samt særlige brugsmæssige karakteristika.
4) Forsknings- og udviklingsmæssige potentialer for teknologi til havebruget.
 
Kursusindhold
Produktion af havebrugets afgrøder er meget ressourcekrævende og arbejdsintensiv. Derfor investeres der meget i maskiner og systemer der kan forbedre produktiviteten og begrænse ressourceforbruget. Næst efter jord og bygninger er maskiner og redskaber den største post på en producents investeringsregnskab. Dette kursus sigter mod at give en viden om og forståelse for den teknik, de maskiner og redskaber der vil være aktuelle for hortonomer. Kurset kan tages enkeltstående, som supplement til dyrkningsfagene, eller det kan anvendes som grundlag for en videregående specialisering indenfor det tekniske område. Hovedemnerne er: Elementær og grundlæggende teknik i relation til havebrugsmaskiner, havebrugstraktorer, jordbearbejdning, afgrødeetablering, plantepleje, høst, sortering og materialehåndtering.
 
Undervisningsform
Kurset er et 'hands on' kursus, hvor der hele tiden veksles mellem forelæsninger, praktiske og eksperimentelle øvelser, demonstrationer, opgaveregning og gruppearbejde. Formålet er at konkretisere stoffet i videst mulig omfang og give de studerende lejlighed til selv at 'opleve' de tekniske muligheder og problemer. Undervisningen foregår i Sektionen Agroteknologis undervisningslokaler i Tåstrup og omfatter sidste formiddagsmodul samt eftermiddagen en gang ugentligt. Dertil kommer enkelte forelæsninger på KVL-F samt ekskursioner.
 
Litteraturhenvisninger
Kompendium udleveres ved kursets start.
 
Kursusansvarlig
Error. Person Not Found 
 
Studienævn
Studienævn AHJ
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger30
teoretiske øvelser24
forberedelse90
ekskursioner16
eksamen20

180