095348 Productioneconomic Modelling and Analysis

Details
Forest & Landscape
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits12 (ECTS)
Course LevelMSc
 
Examinationwritten examination


Aid allowed

Description of Examination: 13-point scale, internal examiner

Dates of Exam:

Skriftlig prøve 50% Fællesprojekt 25% Kritiske referater 25% Skriftlig prøve 50%
 
Organisation of TeachingForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 2 timer ugentligt
 
Block PlacementE4, efterår
Tirsdag 15-17

 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites095251 Micro Economics
095331 Operation Analysis
095251 Mikroøkonomi (tidligere Økonomisk teori). Desuden kan det anbefales at følge økonometri samtidigt.
 
Course Objectives
Kursets formål er at lære de studerende at anvende matematisk baserede modeller til beskrivelse af virksomheders økonomiske adfærd. Udgangspunktet er den generelle mikroøkonomiske teori, herunder især den produktionsøkonomiske teori. Mens kurset "Produktionsøkonomi" på bacheloruddannelsen primært har et normativt sigte, så er nærværende kursus af mere deskriptiv karakter, idet det tager sigte på at beskrive/forklare producenternes adfærd.
 
Course Contents
Kurset består dels af en mere anvendt og dels en mere abstrakt del.
I den anvendte del lægges der særlig vægt på de såkaldte Data Envelopment Analysis (DEA) metoder til modellering af produktionsmuligheder udfra faktiske observationer af inputs og outputs og til sammenfatning af flerdimensionelle præstationer. Via disse og andre metoder gives der redskaber til måling af virksomheders effektivitet og udviklingen i denne (produktivitet).

I den mere abstrakte del gennemgås: Udledning af produktionsfunktioners, omkostningsfunktioners og profitfunktioners egenskaber og struktur under forskellige produktionsteknologier. Duale relationer mellem produktionsfunktioner og profit- og omkostningsfunktioner. Anvendelse af disse funktioner til udledning af ændringer i udbud og faktorefterspørgsel ved ændringer i priser og teknologi. Størrelsesøkonomi og virksomhedens vækst. Teknologiske ændringer.
Begrundelsen for kurset er bl.a. , at politikere, erhvervsorganisationer, centraladministrationen, finansielle institutioner, EU og lignende nationale og internationale institutioner og organisationer har behov for viden om, hvorledes påtænkte tiltag og ændringer i landbrugets produktions- og markedsforhold vil påvirke produktion, priser, indkomstforhold og ressourceanvendelse i landbruget. Kandidater, der har gennemført dette kursus, vil have særlige forudsætninger for at bidrage med sådan viden. Viden om de produktionsøkonomiske sammenhænge er ligeledes vigtig for kandidater, der beskæftiger sig med økonomisk rådgivning af landmænd.
 
Teaching And Learning Methods
Centrale emneområder vil blive gennemgået ved forelæsninger. Et større projektarbejde med deltagelse af alle studerende, opdelt i mindre grupper, vil blive afviklet over semesteret. Koordinering og organisering af gruppernes arbejde vil ske i de skemalagte øvelsestimer, men herudover vil projektarbejdet ske ved gruppernes selvstændige arbejde, hvortil der ydes gruppevis vejledning. Bidrag til fælles projekt afleveres i løbet af undervisningsperioden. Konkrete frister efter aftale. Der udarbejdes desuden kritiske referater af to videnskabelige artikler. Studiet af artikler og udarbejdelse af kritiske referater heraf vil foregå som selvstændige aktiviteter, hvor de studerende evt. kan arbejde sammen i mindre grupper, og hvor der ligeledes ydes gruppevis vejledning.
 
Course Litterature
Uddrag af Charnes, Abraham, William W.Cooper, Arie Y.Levin and Lawrence M Seiford, Data Envelopment Analysis: Theory, Methodology, and Application, Kluwer Academic Publishers, pp. 3-61, 1994, og Chambers, R.G., Applied Production Analysis, Cambridge University Press 1988. Hertil kommer en række artikler og arbejdspapirer.
 
Course Coordinator
Peter Bogetoft, pb@life.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Division, Phone: 35332282
Lars Otto, lo@foi.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Division, Phone: 35336886
 
Study Board
 
Course Scope
lectures42
theoretical exercises28
project work190
preparation60
examination30
supervision10

360