108038 Fødevaremikrobiologi

Detaljer
Inst. for Vet. Mikrobiologi (2003/2004)
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur
 
Rammer for undervisning
 
Blokplacering3-ugerskursus juni
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger103528 Fødevare- og miljøhygiejne samt fiskesygdomme
 
Begrænset deltagerantalMax. 30
 
Kursets målsætning
Gennem kurset opnås praktisk og teoretisk indsigt inden for områderne levnedsmiddelmikrobiologi, levnedsmiddelkemi og proceshygiejne, der er en forudsætning for at kunne løse almindeligt forekommende problemstillinger på Fødevaredirektoratets regionale laboratorier, på slagterier og i det private hjem.
 
Kursusindhold
-Moderne principper til kvalitetssikring som HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Point)
-Praktiske undersøgelser af udvalgte proceslinier
-Hurtigmetoder med praktisk anvendelse af udvalgte metoder
-Immunologiske metoder til påvisning af mikroorganismer og disses toksiner, med praktisk anvendelse af udvalgte metoder
-Nyere levnedsmiddelkemiske analysemetoder, deres principper, anvendelsesområder og begrænsninger samt demonstrationer af nogle af disse metoder
 
Undervisningsform
Kurset består af seminarer og praktiske øvelser samt ekskursioner til levnedsmiddelproducerende virksomheder og laboratorier. Der udformes en projektrapport indeholdende en selvstændig beskivelse af et valgfrit emne, der tilstræbes at have et omfang af 10 sider inklusive referencer. Opgaven skal afleveres senest 14 dage efter at kurset er sluttet.
 
Litteraturhenvisninger
Microorganisms in foods, vol. 5-6. ICMSF, 1996/1998
HACCP in Microbiological Safety and Quality. ICMSF, 1998
HACCP in Meat, Poultry and Fish Processing, A.M.Pearson, T.R.Dutson eds., 1996
New Methods of Food Preservation, G.W.Gould ed., 1995
Diagnostic Molecular Microbiology. Principles and Applications, D.H.Persing, T.F.Smith, F.C.Tenover & T.J.White eds., 1993
 
Kursusansvarlig
Jørgen Johannes Leisner, jjl@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332768
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger10
vejledning10
praktiske øvelser90
ekskursioner8
forberedelse42
projektarbejde20

180