115911 Introduktion til økologisk jordbrug

Detaljer
Inst. for Jordbrugsvidenskab
Inst. for Husdyrbr. og Husdyrsundhed (2003/2004)   0 %
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
Eksamenskriftlig prøve


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 2 timer pr. uge Ekskursioner og gruppearbejde
 
BlokplaceringF1, forår
Onsdag 13-15

 
UndervisningssprogDansk
 
Kursets målsætning
Kurset er for studerende der ønsker et grundlæggende kendskab til økologisk jordbrug og fødevareproduktion. Det er målet at bibringe de studerende en viden og forståelse, der gør dem i stand til at erkende og arbejde videre med de specielle problemstillinger, som kendetegner økologisk jordbrug gennem en tværfaglig tilgang til plante- og husdyrproduktion. Det er ligeledes en målsætning at give de studerende et bedre grundlag for en personlig stillingtagen til jordbrugets produktionsmetoder.
 
Kursusindhold
Økologisk jordbrug spiller en så central rolle i debatten omkring udvikling af det danske jordbrug at kandidater fra KVL skal kunne forholde sig til økologisk jordbrug ud fra en tværfaglig og helhedsorienteret synsvinkel. Samtidigt er der helt specifikke krav i rådgivning, undervisning, forskning og administration som nødvendiggør et grundlæggende kendskab til økologisk jordbrug.

På kurset gives en introduktion til mange biologiske mekanismer som bliver behandlet dybere senere i de respektive studier. Dog fokuseres der på dette kursus primært på sammenhængene med de mange biologiske mekanismer på bedriften. I begrænset omfang diskuteres også økologisk jordbrug i et globalt perspektiv.

Konkret giver kurset en indføring i det økologiske jordbrugs historiske baggrund, målsætning, regelsæt, og praksis. På bedriftsniveau gennemgås hvorledes plante- og husdyrproduktion hænger sammen i forhold til for eksempel ukrudt og skadedyr, afgrødernes næringsstofforsyning, husdyrenes foderforsyning og parasitbelastning, udvaskning af nitrat, og afsætningsmuligheder for produkterne. De miljømæssige, teknologiske, etiske, landskabsmæssige såvel som de økonomiske konsekvenser for bedriften relateres til produktionssystemerne. Tilsvarende arbejdes der med aspekter som produktets kvalitet, biodiversitet, jordens frugtbarhed samt frugt- og grønsagsproduktion som en integreret del af bedriften. Gennem kurset relateres praksis til målsætninger og værdier for at synliggøre styrker og mangler ved de økologiske driftsformer.
 
Undervisningsform
Kurset består af en forelæsningsrække, øvelser og ekskursioner til forskellige bedrifter. Øvelserne vil bestå af beregningsopgaver med udgangspunkt i konkrete landbrug samt diskussion af udvalgte artikler og synspunkter.
 
Litteraturhenvisninger
Økologisk Landbrug, Landbrugsforlaget 2. udg. 1997
Økologisk Planteproduktion, SP-rapport nr. 15, 1997
Kompendium: Samling af artikler
 
Kursusansvarlig
Henning Høgh Jensen, hhj@life.ku.dk, Institut for Jordbrugsvidenskab/Miljø, Ressourcer og Teknologi, Tlf: 35333391
 
Studienævn
Studienævn AHJ
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger30
teoretiske øvelser30
ekskursioner20
eksamen100

180