116410 Videnskabsteori

Detaljer
Inst. for Økonomi, Skov og Landskab (2003/2004)
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 2 timer pr. uge
 
BlokplaceringE7, efterår
Onsdag 13-15

 
UndervisningssprogDansk
 
Kursets målsætning
Kursets målsætning er at belyse væsentlige aspekter af de almene videnskabsteoretiske grundproblemer inden for de naturvidenskabelige og teknologiske fagområder. Kurset giver en orientering om forskellige opfattelser af videnskabens natur og dens rolle og betydning for såvel individ som samfund. Den almene teori belyses i foredrag ved eksempler fra videnskabshistorien og nogle af KVL's fagområder.
 
Kursusindhold
Kurset er relevant for alle, som beskæftiger sig med videnskab og teknologi i praktiske og samfundsmæssige sammenhænge, nemlig at kunne se disse i et videnskabsteoretisk perspektiv.
De centrale problemstillinger i kurset er: Hvad er videnskab og videnskabsteori? de videnskabsteoretiske grundpositioner; videnskabelig argumentation og begrundelse; model og virkelighed; objektivitet og værdifrihed; instrumentalisme og realisme; mekanicisme og vitalisme; reduktionisme og holisme; videnskabsetiske spørgsmål - internt og i relation til forskning, teknologi og samfund; forskellige former for natursyn. Derefter skal aspekter af dette tages op i projekterne, som især behandler mere konkrete problemstillinger fra KVL's fagområder. Formålet er at træne de studerende i selvstændigt at behandle et emne videnskabsteoretisk og kunne fremlægge dette skriftlig og mundtligt.
 
Undervisningsform
Forelæsninger med mulighed for spørgsmål og diskussion kombineret med projektarbejde, hvor de studerende skal gøre en omfattende selvstændig indsats.
 
Litteraturhenvisninger
Brier, Søren: Videnskabens ø: Introduktion til videnskabsteori med særlig vægt på natur- og informationsvidenskab. NSU Press, 1997.
Kompendium i videnskabsteori.
 
Kursusansvarlig
Error. Person Not Found 
 
Studienævn
Studienævn AHJ
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger28
praktiske øvelser24
vejledning3
forberedelse80
projektarbejde45

180