E0203240 Landbrugsregnskaber og økonomistyring

Details
Forest & Landscape
Earliest Possible Year5
Duration1 semester
 
Credits6 (ECTS)
Course LevelJoint BSc and MSc
 
Examinationoral examination


Aid allowed

Description of Examination: 13-point scale, internal examiner
 
Organisation of Teaching3 ugers internatkursus på Næsgaard Agerbrugsskole (januar) Deltagerbetaling for kost og logi
 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites092338 Controlling and Information
095311 Production Economics
 
RestrictionsMax. 25 deltagere
 
Course Objectives
De studerende bør opnå en vis fortrolighed med at analysere og vurdere aktuelle landbrugsregnskaber og budgetter - i relation til den økonomiske styring på bedriften. En sådan indlæring af færdigheder opnås bedst i et intensivt undervisningsforløb, hvor der er mulighed for at arbejde tværfagligt med projektarbejdet.
 
Course Contents
Kurset har til formål at bibringe de studerende færdigheder i at kunne anvende landbrugs-regnskaber og budgetter i den økonomiske styring. Efter kursusforløbet skal den studerende kunne analysere og vurdere drifts- og skatteregnskaber samt budgetter til brug i den økonomiske styring på bedriften. Emneområderne vil bl.a. omfatte: Økonomistyringsopgaver i landbruget, lovgivningens krav, grundlæggende regnskabsprincipper, drifts- og skatteregnskabers opbygning og informations-indhold samt regnskabspraksis - herunder værdisætning af aktiver. Statusforskydningers betydning i regnskabet. Udarbejdelse og vurdering af såvel kort- som langtidsbudgetter. Investering og finansiering i relation til budgetteringen. Brug af aktuelle edb-modeller i økonomistyringen (ex. "Bedriftsløsningen"). Gennem kursusforløbet skal den studerende opnå færdigheder i kritisk at kunne analysere og vurdere drifts- og skatteregnskaber samt budgetter til brug i den økonomiske styring på bedriften.Det er endvidere målet, at de studerende opnår en sammenhæng mellem projektvurdering (investerings-planlægning) og vurdering af bedriftens samlede økonomi (budgettering) med udgangspunkt i en konkret ejendom.For JØ-studerende, der stiler mod et job som økonomikonsulent, er det væsentligt at supplere dette kursus med den mere teoretiske basis gennem faget "Controlling and Information", mens kurset for agronom-studerende vil give en god basis for at virke i det tværfaglige rådgivningsarbejde.
 
Teaching And Learning Methods
Undervisningen vil være baseret på projektarbejde kombineret med teorigennemgang og træning i brug af forskellige edb-modeller til brug i økonomistyringen. Træningen vil bl.a. omfatte anvendelse af økonomi-systemet: "Bedriftsløsningen". En del af undervisningen vil således blive baseret på hands-on øvelser i brugen af de forskellige værktøjer.Kombinationen af JØ-studerende og agronom-studerende er med til at sikre en kobling mellem produktion og økonomi i anvendelsen af økonomistyringsværktøjerne.
 
Course Litterature
Regnskabsvæsen og økonomisk styring. Bind 1 og 2. DSR Forlag.
 
Course Coordinator
Svend Rasmussen, sr@life.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/Production and Technology Division, Phone: 35332266
 
Study Board
 
Course Scope
practicals180

180