035311 Geology and Soil Science

Details
Chemistry Department (2003/2004)
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits9 (ECTS)
Course LevelJoint BSc and MSc
 
Examinationwritten examination


Aid allowed

Description of Examination: 13-point scale, internal examiner

Dates of Exam:

Løbende evaluering af laboratorieøvelserne samt bedømmelse af projektrapport. Indgår ikke i bedømmelsen, men er en forudsætning for at blive indstillet til eksamen.
 
Organisation of TeachingForelæsninger: 1 skemamodul pr uge i 9 uger og ½ skemamodul pr uge i 5 uger. Teoretiske øvelser: 2 timer pr uge i 12 uger. Laboratorieøvelser: 4 timer pr uge i 7 uger.
 
Block PlacementE6, efterår
Teoretiske øvelser: Onsdag eller fredag 13-15. Laboratorieøvelser: Mandag, tirsdag eller torsdag kl. 13-17.

 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites035131 Chemistry 1
Eller tilsvarende kursus.
 
Course Objectives
Kursets mål er at give deltagerne grundlæggende kundskaber om geologien, jordbunden og landskabet i Danmark og dermed bevidstgøre dem om samspillet mellem jordbund, miljø og arealudnyttelse. De opnåede færdigheder danner grundlag for løsning af en række opgaver indenfor plantedyrkning, jordforbedring, naturressourceplanlægning, landskabsøkologi, miljøforvaltning etc.
 
Course Contents
Kurset omfatter fundamentale geologiske og jordbundskemiske forhold og processer, som er af betydning for dannelsen af forskellige landskabselementer og for jordbundens sammensætning og udnyttelse til forskellige formål. Den geologiske oprindelse af overfladelagene i Danmark gennemgås og relateres til jordbundens sammensætning og egenskaber i forskellige områder. Dannelse og opbygning af jordbundens organiske og uorganiske (mineralske) bestanddele og deres egenskaber i relation til primært plantedyrkning og miljø er væsentlige elementer i kurset. Vigtige kemisk og mikrobiologisk betingede jordbundsprocesser som mineralisering, humusdannelse, kationbytning, specifik og nonspecifik adsorption, forsuring, mineralforvitring og redoxprocesser gennemgås og relateres til jordbundens dannelse og egenskaber, primært i relation til plantedyrkning og miljø.
Kurset omfatter følgende delelementer: Danmarks preglaciale undergrund, istidsaflejringer, de danske jordbundstyper, jordbundens organiske stof (herunder humus og humusfraktioner), jordbundens uorganiske bestanddele (især silikater og Al- og Fe-oxider), jordvand og jordluft, tekstur og struktur, kationbytning (CEC og basemætningsgrad), specifik adsorption, opløsning og udfældning, jordbundsforsuring, kalkning, mineralforvitring, redoxprocesser (aerobe og anaerobe jordbundsforhold og -processer), binding og mobilitet af gødningsstoffer (N, P, S etc.), pesticider og tungmetaller i jordbunden, jordbund og arealanvendelse, jordbundskvalitet og jordbundsbeskrivelse og -klassifikation.
Kurset henvender sig direkte til havebrugs-, landbrug-, skovbrugs- og miljøkemistuderende samt andre, som ønsker at beskæftige sig med danske naturressourcer på en bæredygtig måde.
Gennem laboratorieøvelserne opnås færdighed i udførelse af almindeligt brugte jordbundsanalyser samt vurdering af analyseresultaterne.
 
Teaching And Learning Methods
Ved forelæsningerne gives en afrundet gennemgang af fagets centrale problemstillinger samtidig med at der lægges op til opgaver, som diskuteres og løses ved teoretiske øvelser. Ved laboratorieøvelserne udføres et antal almindeligt brugte jordbundsanalyser på jordprøver udtaget i parkområde. Ved ekskursionerne beses karakteristiske danske landskabstyper og besøges geologisk og jordbundsmæssigt interessante områder.
 
Course Litterature
Vejre, H., Rasmussen, L.H. og Borggaard, O.K. (2002): Noter i Geologi og Landskabslære.
Petersen, L. (1994): Grundtræk af jordbundslæren.
Borggaard, O.K., Gimsing, A.L. og Holm, P.E. (2002): Teoretiske øvelser i Geologi og Jordbundslære.
Borggaard, O.K., Gimsing, A.L. og Holm, P.E. (2002): Praktiske øvelser i Geologi og Jordbundslære.
 
Course Coordinator
Peter Engelund Holm, peho@life.ku.dk, Department of Natural Sciences/Soil and Environmental Chemistry, Phone: 35332414
 
Study Board
Study Committee FL
 
Course Scope
lectures35
theoretical exercises24
practicals28
Excursions10
project work28
examination40
preparation105

270