045718 Faunaens vilkår og pleje i skov og åbent land

Detaljer
Inst. for Økologi
Tidligst mulig placering4
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur



Beskrivelse af eksamen:
Eksamensdatoer:

Eksamen består af bedømmelse af fremlagt projektrapport samt en 2-timers skriftlig prøve. Bedømmelse af projektopgaven og den mundtlige fremlæggelse heraf vægtes med 2/3, den skriftlige prøve med 1/3 af den samlede karakter.
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 2 timer pr. uge i 5 uger Kollokvier: 2 timer pr. uge i 5 uger
 
BlokplaceringF4 ,forår
Torsdag 13-15

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger045518 Zoologi
045541 Økologi
 
Kursets målsætning
Kurset henvender sig til studerende med interesse for natur- og landskabsforvaltning. Kursets målsætning er at give deltagerne en biologisk-økologisk forståelse af de naturgivne og menneskeskabte betingelser for dyrepopulationers levevilkår i skoven og det åbne land. Heri indgår forståelse af dyrenes habitatkrav i relation til foreliggende habitaters egenskaber som fundament for naturforvaltningsarbejde med beskyttelse og pleje af dyrepopulationer, herunder forbedring af biodiversiteten.
 
Kursusindhold
Kurset vil indledningsvis beskæftige sig med faunaens udvikling gennem de seneste 50-60 år, herunder dyrearters levevilkår i natur- og halvkulturlandskaber. De biotoptyper, der vil blive inddraget i kurset, strækker sig fra græsningsarealer, enge, hegn og andre små- og liniebiotoper, over successionslandskaber som moser og heder, til skov. Der vil herunder blive arbejdet med indflydelsen på faunaen af forskellige driftsformer i skov- og landbrug.
På baggrund heraf fokuseres på populationsændringer og bestandsdynamik i relation til habitatkrav, specielt faunaens påvirkelighed af vegetationstype, hjælpestoftilførsel og andre dyrkningseffekter.
Fragmentering af populationer, herunder metapopulationer og patchdynamik, vil være et centralt emne, der behandles i relation til populationers sårbarhed, overlevelse og spredningsevne. Opgørelse af populationer og biodiversitet er andre vigtige emner, der vil blive behandlet i kurset.
Også de interessekonflikter, der kan opstå mellem produktion, etik og natursyn i forbindelse med naturgenopretning og fredning, belyses.
 
Undervisningsform
Kursets teoretiske biologiske og økologiske emner vil blive præsenteret i forelæsninger med vægt på forståelse og overblik. Et vist zoologisk artskendskab vil blive bibragt gennem øvelser, hvor der også vil blive arbejdet med eksempler på faunapleje. Øvelserne suppleres af ekskursioner. Udleverede artikler vil blive præsenteret og diskuteret i kollokvier. Der gennemføres i løbet af kurset et projektarbejde, der skal munde ud i en rapport, der evt. kan opbygges, så den danner udgangspunkt for et senere bachelorprojekt.
 
Litteraturhenvisninger
Udsnit af enkelte lærebøger
Et udvalg af artikler og noter
Politiken: Det åbne lands dyr og planter
 
Kursusansvarlig
Peter Esbjerg, pe@life.ku.dk, Institut for Jordbrug og Økologi/Faggruppe Zoologi, Tlf: 35332686
Susanne Harding, suha@life.ku.dk, Institut for Jordbrug og Økologi/Faggruppe Zoologi, Tlf: 35332675
 
Studienævn
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger27
praktiske øvelser10
kollokvier10
ekskursioner16
projektarbejde40
forberedelse42
eksamen35

180