048071 Cellebiologi og genekspression

Detaljer
Inst. for Økologi
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


kun visse hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur
 
Rammer for undervisningKollokvier og praktisk laboratorie arbejde
 
Blokplacering3-ugers kursus januar
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger045319 
035218 Biokemi
045121 
 
Begrænset deltagerantal16
 
Kursets målsætning
Indsigt i eksperimentelle cellebiologiske og molekylærgenetiske metoder er vigtig, da disse i udstrakt grad benyttes i moderne basal (fx biokemisk og molekylærbiologisk) forskning og i anvendt (fx bioteknologisk) forskning. De præsenterede metoder benyttes især i udforskning af organismer fra svampe-, plante- og dyreriget.
 
Kursusindhold
Kursets målsætning er at give deltagerne eksperimentel erfaring med de nyeste teknikker, der anvendes i forskning indenfor cellebiologi og molekylær genetik. Øvelserne tager udgangspunkt i cellebiologiske og genekspressions-analyser af stressede og ustressede celler fra den eukaryote svamp Fusarium culmorum. Celler er stressede når de udsættes for en behandling, som hæmmer eller standser væksten, fx tilsætning af stoffer, der gør cellemembraner utætte. De stressede og ustressede celler analyseres mikroskopisk. Stress-inducerede ændringer i genekspression påvises dels ved op- og nedregulering af syntese af mRNA, og dels ved ændringer i mønsteret af syntetiserede proteiner. I kurset indgår desuden computeranalyse af sekvenser for mRNAer, som er blevet identificeret som op- eller nedregulerede som følge af stress.
 
Undervisningsform
Den teoretiske baggrund for de praktiske laboratorieøvelser gennemgås ved forelæsninger og kollokvier. De praktiske øvelser udføres i hold på 2-4 studerende. Der udarbejdes en rapport med en kort gennemgang af metoder samt fremlæggelse og analyse af resultater. Metoder og resultater gennemgås af de studerende ved de afsluttende kollokvier.Kurset er tilrettelagt således, at det er stærkt tilrådeligt at den studerende opfylder de ovennævnte forudsætninger.
 
Litteraturhenvisninger
Kursusmateriale udleveres ved kursus start.
 
Kursusansvarlig
Stefan Olsson, sto@life.ku.dk, Institut for Jordbrug og Økologi/Faggruppe Genetik og Mikrobiologi, Tlf: 35332646
Henriette Giese, heg@life.ku.dk, Institut for Økologi/Faggruppe Genetik og Mikrobiologi, Tlf: 35332638
 
Studienævn
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger10
kollokvier20
praktiske øvelser60
forberedelse90

180