048526 Tema: Mikrobiel bioteknologi

Detaljer
Inst. for Økologi   50 %
Inst. for Fødevarevidenskab   25 %
  25 %
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi24 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur
 
Rammer for undervisning4/5 af semestret Seminarer, kollokvier, ekskursioner og tema.
 
BlokplaceringFsup, forår
Efter aftale


 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger045319 
058568 Tema: Eksperimentel molekylærbiologi
035218 Biokemi
045121 
 
Begrænset deltagerantal24
 
Kursets målsætning
Temaet vil bibringe de studerende en eksperimentel og teoretisk baggrund for at udføre og designe eksperimenter inden for mikrobiel bioteknologi og formidle samt anvende forskningsresultater indenfor emnet.
Temakurset giver en afslutning på et studie med fokus på mikrobiologi, biokemi, genetik og molekylærbiologi, og forbereder den studerende til et afsluttende speciale inden for mikrobiel bioteknologi.
 
Kursusindhold
Stress processer hos mikrosvampe: Fusarium culmorum er en jordboende, plantepatogen svamp der producerer toksiner. Gen- og protein-ekspression bliver analyseret ved forskellige stress påvirkninger for at identificere de processer i svampen, der fører til toksin produktion.
Gærs stressrespons: Gær er en vigtig bestanddel af mange fermenterede levnedsmidler, f.eks. øl, vin, ost og pølser. Gen- og protein-ekspression hos gær under forskellige former for stress bliver analyseret for at udvikle en bedre kontrol og styring af disse levnedsmidlers produktion.
Anvendelse af Pseudomonas til biologisk bekæmpelse: Bakteriernes metabolitproduktion og genekspression analyseres under stress i kultur og i jord-plante modelsystemer. Dette vil klarlægge bakteriernes evne til at producere hæmmende stoffer og deres overlevelsesevne i jordmiljøet.
"Early events" i mælkesyrebakterier: Under fermenteringer af mælk med mælkesyrebakterier, f.eks. Lactococcus lactis og Lactobacillus bulgaricus, dannes der mælkesyre og aromastoffer. Gen- og proteinekspression hos mælkesyrebakterierne undersøges direkte efter podning.
Stress i patogene bakterier: Staphylococcus aureus er en gram-positiv patogen bakterie, der forårsager infektioner hos såvel dyr som mennesker. Betydningen af bakteriens stress inducerede proteiner for virulens undersøges ved protein- og genekspressions analyser af mutanter.

Metoder: I temaprojekterne kan indgå standard molekylærbiologiske teknikker og ekspressions analyser ved 2D gel-elektroforese, "differential display" samt rapportergenteknologi. Cellers fysiologiske tilstand vil kunne analyseres ved "fluorescence ratio imaging microscopy", konfokal mikroskopi og flow cytometriske teknikker.

Temaprojektet skal præsenteres i en skriftlig rapport, der redegør for teoretiske og praktiske aspekter af undersøgelsen og desuden diskuterer de begrænsninger og muligheder, de anvendte teknologier har.
 
Undervisningsform
Temaet vil indeholde grundlagsskabende kollokvier og seminarer med udgangspunkt i lærebøger og original artikler. Der vil blive lagt vægt på at de studerende kritisk gennemgår artikler og lægger op til diskussion af emnet. Temaprojekterne vil tage udgangspunkt i de forskningsprojekter, der er i gang på de deltagende institutter og inkludere "hands-on-biotechnology". Ekskursioner til relevante institutioner og virksomheder kan indgå. Temaet er tilrettelagt således, at det er stærkt tilrådeligt at den studerende opfylder ovennævnte forudsætninger
 
Litteraturhenvisninger
Udleveres ved temaets start.
 
Kursusansvarlig
Nils Arneborg, na@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 35333266
Jytte Josephsen, jyj@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 35283232
Ole Nybroe, oln@life.ku.dk, Institut for Jordbrug og Økologi/Faggruppe Genetik og Mikrobiologi, Tlf: 35332629
Hanne Ingmer, hi@life.ku.dk, Institut for Veterinær Patobiologi/Faggruppen for Mikrobiologi, Tlf: 35332773
Henriette Giese, heg@life.ku.dk, Institut for Økologi/Faggruppe Genetik og Mikrobiologi, Tlf: 35332638
 
Studienævn
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger40
kollokvier20
projektarbejde360
forberedelse60
eksamen50

530