052558 Afgrødelære

Detaljer
Inst. for Jordbrugsvidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed2 semestre
 
Pointværdi9 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenmundtlig eksamen


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Projektrapport 75%



Beskrivelse af eksamen:
Afholdelse af seminar 25%
 
Rammer for undervisningForelæsninger/Øvelser: Dyrkning og analyse af afgrødevækst på KVL's forsøgsgårde. Ca. 6 point i foråret og ca. 3 point i efteråret.
 
BlokplaceringEsup, efterår

Fsup, forår
Onsdag 13-17. Begynder første onsdag i marts samt 3 onsdage i september. Se i øvrigt kursus hjemmeside

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger010611 Statistisk grundkursus
055511 Plantevækstfaktorer og afgrødefysiologi A
Statistisk grundkursus, Plantevækstfaktorer og Afgrødefysiologi A, samt mindst ét kursus indenfor følgende discipliner: Ukrudtslære, Land- og/eller Havebrugszoologi eller Almen Plantepatologi.
 
Kursets målsætning
Målet med kurset er at gøre de studerende i stand til at analysere og beskrive udvikling og vækst af forskellige afgrøder som funktion af klima, jordbund og dyrkningsstrategi.
 
Kursusindhold
Kurset tilstræber, at studerende med interesse for konventionel og/eller økologisk planteproduktion udnytter den allerede erhvervede viden i de disciplinorienterede fag i plantevidenskaberne til at følge udvikling og vækst af afgrøder fra såning til høst. Følgende aspekter vil blive belyst: De enkelte afgrøders såning, udvikling, vækst og høst i relation til klima, jordbund, gødskning og plantebeskyttelse. Forsøgene bliver lavet i samarbejde med Landskontoret for Planteavl, som også vil stille deres data til rådighed for de studerende. Kurset tilstræber at give den studerende praktiske færdigheder i at analysere vækstforløb af afgrøder inden for konventionel, integreret og/eller økologisk planteproduktion.Kurset giver en grundlæggende forståelse for planteproduktion, måling af afgrødefysiologiske faktorer, praktisk forsøgsarbejde og hvorledes man indsamler, bearbejder og vurdere data på markniveau.
 
Undervisningsform
Forelæsninger/øvelser vil omfatte principperne for praktisk planteproduktion og afgrødefysiologi. Såning, gødskning, plantebeskyttelse og høst vil blive udført i samarbejde med personalet på KVLs Forsøgsgårde. De studerende vil blive inddelt i hold, som følger forsøgene. Fordelingen af arbejdsindsatsen for de studerende vil afhænge af forsøgene og årets meteorologiske forhold. De studerende på et hold er ansvarlige for indsamlingen af data og statistisk databehandling for såvel deres eget forsøg som data fra lignende forsøg fra Landkontoret for Planteavl. Yderligere vil der være øvelser i udvikling og vækst af afgrøder, som de studerende ikke beskæftiger sig med i deres eget projekter. Dette vil foregå i undervisningsmarken på KVLs forsøgsgårde.Inden aflevering af rapporten fremlægges resultaterne på et seminar.
 
Litteraturhenvisninger
Kompendium i afgrødelære (inklusiv materiale fra DJF)
Oversigt over Landsforsøgene 200x. Landudvalget for Planteavl, Skejby, Århus.
 
Kursusansvarlig
Jens Carl Streibig, jcs@life.ku.dk, Institut for Jordbrugsvidenskab/Afgrødevidenskab, Tlf: 35333457
 
Studienævn
Studienævn AHJ
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger12
vejledning20
praktiske øvelser62
forberedelse70
ekskursioner15
eksamen15
projektarbejde76

270