056121 Almen forstbotanik

Detaljer
Inst. for Økologi
Tidligst mulig placering
Varighed2 semestre
 
Pointværdi12 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
Eksamenskriftlig prøve


kun visse hjælpemidler
Hansen, K. red. (1991): Dansk feltflora.


Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge i efterårssemestret og forårssemestret Øvelser: 2 timer ugentligt i hvert semester Sommerøvelser: 8 dage i juni
 
BlokplaceringE5, efterår

F7, forår
Efterår: tirsdag 15.15-17 eller torsdag 13.15-15 Forår: tirsdag 13.15-15 eller 15.15-17

 
UndervisningssprogDansk
 
Kursets målsætning
Kurset tilsigter at give grundigt kendskab til: i. botanisk morfologi (formlære), ii. de forskellige livscykler hos stængelplanterne, iii. systematikken (familie og slægtskendskab) hos de vigtigste dyrkede planter, især de familier og slægter, der anvendes indenfor skovbrug og i landskabssektoren. Et vigtigt mål for kurset er at sætte den studerende i stand til at arbejde med dansk og udenlandsk botanisk litteratur og bestemmelsesværker.
 
Kursusindhold
Kurset giver den nødvendige botaniske baggrundsviden for alle, der skal beskæftige sig med plantefag ved forstkandidatstudiets forskellige retninger. I tilknytning til systematikken søges tilvejebragt en forståelse af den naturlige udvikling indenfor hele planteriget samtidig opnås også en viden om navngivningsregler (nomenklatur) for såvel vildtvoksende som dyrkede planter idet der i samme forbindelse indøves brugen af planternes videnskabelige (latinske) navne.
Samtidig er den viden, der opnås ved kurset, en vigtig støtte for det plantekendskab, det er nødvendigt at udbygge ved anvendelsen af uddannelsen i praksis.
 
Undervisningsform
Pensum gennemgås i forelæsninger ved udstrakt brug af overheads, lysbilleder og forelæsningstavler. I øvelser indøves, ved brug af levende plantemateriale, morfologi ved hjælp af danske og udenlandske bestemmelsesværker og plantebeskrivelser. Plantesyste-matikken belyses med makro og mikroskopiske undersøgelser af udvalgte planteeksempler. Plantekendskab indøves ved bestemmelsesøvelser samt feltstudier. I første semester foregår forelæsningerne som fælles forelæsninger med kurserne Almen havebrugsbotanik og Almen landbrugsbotanik. Andet semesters forelæsninger omhandler udvidet plantesystematik samt plantekendskab med henblik på de familier og slægter, der er af speciel interesse for forststuderende. Under sommerkurserne arbejdes med en kombination af forelæsninger, intensivt gruppearbejde, ekskursioner og selvstudium. 3 points herbarium (056123): Ved aflevering af personligt indsamlet herbarium med 100 planter, heraf mindst 30 vedplanter, og mindst 20 arter skal tilhøre Siv-, Græs- eller Halvgræsfamilien, vil den studerende kunne tildeles yderligere 3 point. 9 points herbarium (056129): Ved aflevering af personligt indsamlet herbarium med 100 planter, der ikke indgår i pensum, heraf mindst 40 vedplanter, vil den studerende kunne tildeles yderligere 9 point. Hver plante skal være opklæbet på et ark karton og forsynet med dansk og videnskabeligt navn, indsamlerens navn, nøjagtig angivelse af findested, plantesamfund samt dato for indsamlingen. Herbariet afleveres sammen med en fortegnelse over de indsamlede Herbariet kan afleveres efter, at eksamen i faget er aflagt.
 
Litteraturhenvisninger
Mikkelsen, V.M. (198l): Morfologisk botank
Jacobsen, N. & Jensen, J. & Johnsen, B. (1999): Systematisk botanik.
Lange, J. (1986): Navngivningsregler for dyrkede planter.
Hansen, K. red. (1999): Dansk Feltflora.
Gram, K. & Jessen, K. (1984): Træer og buske i vintertilstand.
Fitschen J. (1994): Gehölzflora.
 
Kursusansvarlig
Johannes Kollmann, jok@life.ku.dk, Institut for Jordbrug og Økologi/Faggruppe Botanik, Tlf: 35332814
Marten Sørensen, ms@life.ku.dk, Institut for Jordbrug og Økologi/Faggruppe Botanik, Tlf: 35332815
 
Studienævn
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger81
praktiske øvelser54
forberedelse173
eksamen15
ekskursioner37

360