078022 Funktionalitet og funktionelle ingredienser i levnedsmidler

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur
 
Rammer for undervisning
 
Blokplacering3-ugers kursus januar
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger076711 Levnedsmiddelkemi
Levnedsmiddelteknologi (DTU 27711)
 
Begrænset deltagerantal20
 
Kursets målsætning
Kursets formål er at bibringe den studerende en samlet beskrivelse af funktionalitetsbegrebet, en forståelse for samspillet mellem kemisk opbygning, funktionalitet og mikrostruktur, samt kendskab til metoder til bedømmelse af levnedsmidlers tekstur og fysiske stabilitet. Ved kursets afslutning skal den studerende være i stand til at vurdere et levnedsmiddels funktionelle egenskaber samt anvendelsen af funktionelle ingredienser i levnedsmidler ud fra kemisk/fysiske og sensoriske forhold.
 
Kursusindhold
Den 1. uge gives der i forelæsninger og evt. mindre øvelser en introduktion til en række centrale problemstillinger, herunder reologiske egenskaber, vandbinding, emulsionsegenskaber, geldannelse, skumegenskaber, mikrostruktur samt sammenhængen mellem funktionalitet og sensorik. Den 2. uge gennemføres et praktisk projekt i laboratoriet i grupper på 4 studerende. Eksamen består af en bedømmelse af en projektrapporten, der afleveres den sidste dag i kursusperioden.
 
Undervisningsform
Forelæsninger, øvelser og praktisk projektarbejde.NB:Kurset er et samarbejde mellem KVL og DTU.Kurset udbydes på KVL i år med ulige årstal og på DTU i år med lige årstal. Projekter afvikles både på DTU og KVL i alle år.
 
Litteraturhenvisninger
Der anvendes et kompendium på kurset. Det består af en række artikler og revideres hvert år. Nærmere oplysninger ved kursets start.
 
Kursusansvarlig
Richard Ipsen, ri@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Mejeriteknologi, Tlf: 35333225
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger40
projektarbejde125
vejledning15

180