103528 Food-/Environmental Hygiene and Fish Diseases

Details
Department of Veterianary Mikrobiology (2003/2004)
Department of Pharmacology and Pathobiology(2003/2004)   0 %
Earliest Possible Year
Duration2 semesters
 
Credits13.5 (ECTS)
Course LevelMSc
 
Examinationwritten examination


No aid allowed

Description of Examination: 13-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
 
Organisation of TeachingForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge i 6. og 7. semester Øvelser: 150 timer Ekskursioner: 2 dages internat
 
Block Placement
Se undervisningsplan for veterinæruddannelsen

 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites103700 Infection Microbiology
104100 Pharmacology, Pharmacy and Toxicology
103623 Special Pathology
 
Course Objectives
At give de studerende kendskab til basale forhold vedrørende fødevare- og miljøhygiejne samt fiskesygdomme. De studerende skal kunne vurdere problemstillinger og opstille kvalitetsprogrammer i relation til praktisk fødevare- og miljøkontrol samt til fiskeproduktion.

 
Course Contents
Fødevaremikrobiologi og -hygiejne
Egenkontrol og HACCP principper og disses anvendelse under fødevareproduktion fra jord til bord. Risikovurdering i relation til færdigvarens sikkerhed og holdbarhed. Fødevarebårne infektioner og intoxikationer samt zoonosers økologi og risikoanalyser i forbindelse med førnævnte. Kendskab til den relevante lovgivning inden for området.

Miljøhygiejne
Smitstoffer og skadevoldende kemiske forbindelser i miljøet (jord, vand, luft, affald, foder m.m.). Betydning af habitaternes fysisk-kemiske og biologiske sammensætning samt struktur for de nævnte agentias spredning og skæbne i miljøerne og de sundheds- og miljømæssige konsekvenser heraf. Undervisningen i zoonoser omfatter almene forhold vedrørende definitioner, værtsspecificitet og økologi/epidemiologi.

Fiskesygdomme
Indledningsvis perspektiveres akvakulturens betydning for tilvejebringelse af essentiel ernæring til jordens befolkning. Fodringens betydning for fiskens sundhedstilstand og miljøet omtales. Hovedvægten lægges på de bakterielle, parasitære og virale sygdomsproblemer, der rammer fisk i akvakultur. Herunder de principper der anvendes til forebyggelse og behandling af fiskesygdomme. Vaccination af fisk vises på video. Sygdomme hos vildfisk og akvariefisk er andre aspekter, der indgår i undervisningen.
 
Teaching And Learning Methods
Undervsiningen meddeles som forelæsninger og praktiske øvelser samt ekskursioner.
 
Course Litterature
Food Microbiology: M.R. Adams & M.O. Moss. The Royal Society of Chemistry, 2000
Kompendium i Levnedsmidelmikrobiologi- og hygiejne: Produktion af slagtefjerkræ, kaniner og konsumæg i Danmark: Christensen, S.G. & M.J. Sørensen. DSR Forlag 1999
Kompendium i Miljømikrobiologi: Holger Errebo Larsen. DSR Forlag 1996
Parasitter i Fisk: Buchmann, K. DSR Forlag 1995
Fiskehelse og Fiskesykdomme: Poppe, T.T. (ed.). Universitetsforlaget, Oslo 1999
Øvelsesvejledninger, noter og relevant lovgivning ved fagets vejledere.
 
Course Coordinator
Anders Dalsgaard, ad@life.ku.dk, Department of Veterinary Pathobiology/Section for Microbiology, Phone: 35332720
Error. Person Not Found 
Kirsten Jørgensen, kj@life.ku.dk, Department of Veterinary Pathobiology/Section for Microbiology, Phone: 35332770
 
Study Board
Study Committee V
 
Course Scope
lectures84
practicals60
Excursions16
examination4
preparation241

405