E0301230 Ad hoc: Patentkursus

Detaljer
Inst. for Plantebiologi
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur
 
Rammer for undervisningForelæsninger og biblioteksøvelser
 
BlokplaceringE1, efterår
Forelæsninger torsdag 13-14.30, øvelser torsdag 11.10 - 12.30

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger058568 Tema: Eksperimentel molekylærbiologi
045121 
056918 Plant Physiology
Et af ovennævnte kurser
 
Kursets målsætning
Efter gennemførelse af kurset vil de studerende kende til grundprincipperne for patentering og patenteringsprocessen. De vil forstå nøglebegreber som opfindelseshøjde og nyhedskriteriet. De studerende vil opnå indsigt i brugen af patenter som strategisk instrument for højteknologisk virksomhed, og de vil selv kunne anvende patenter som kilde til information på linie med den videnskabelige litteratur.
 
Kursusindhold
Kurset lægger hovedvægten på beskyttelse af bioteknologiske opfindelser som frembyder særlige problemer for opfindelseshøjde og nyhedsværdi idet disse opfindelser ofte bygger på genetisk information, som er tilgængelig via offentligt finansierede genomprojekter, the Human Genome Project og the Arabidopsis Genome Project for eksempel. Kurset vil introducere de studerende til hvad patenter og patenterbare opfindelser er, og de etiske overvejelser som patenter på liv medfører, vil blive diskuteret.
Principielle forskelle mellem europæisk og nordamerikansk patentlovgivning vil blive behandlet, ligesom behandlingen af patenter i de to systemer vil blive gennemgået. Udarbejdelse og opbygning af en patentansøgning gennemgås, herunder de økonomiske forhold, gebyrer og patentagentudgifter i forbindelse med indlevering af patentansøgning.
Anvendelse af patentdatabaser, emnesøgninger online og nyhedsundersøgelse gennemgås.
Forskere på offentlige læreanstalter, herunder studerende som deltager i forskningsprojekter, er underkastet Lov om opfindelser ved offentlige forskningsinstitutioner, og med dette udgangspunkt diskuteres forskeren som opfinder. Når forskere indgår med industripartnere i Europæisk forskningssamarbejde, gælder yderligere et sæt af regler for industripartneres førsteudnyttelsesret. De studerende introduceres i denne forbindelse til principperne for udfærdigelse af aftaler som præciserer pligter og rettigheder i internationalt forskningssamarbejde.
 
Undervisningsform
Undervisningen gives som 11 dobbeltforelæsninger med interne og eksterne forelæsere plus to dobbeltforelæsninger på KVL's Bibliotek med praktiske øvelser i søgning i patentdatabaser. Kredsen af undervisere vil omfatte gæsteforelæsere fra den bioteknologiske industri og fra et større, dansk patentbureau.
 
Litteraturhenvisninger
Der er pt. ingen lærerbog til dette kursus.
Der udleveres relevante artikler under kursets afvikling.
 
Kursusansvarlig
Henrik Vibe Scheller, hvs@life.ku.dk, Institut for Plantebiologi og Bioteknologi/Laboratorium for Molekylær Plantebiologi, Tlf: 35333353
Error. Person Not Found 
 
Studienævn
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger21
projektarbejde40
forberedelse19
vejledning10

90