035610 Eksperimentel organisk kemi

Detaljer
Inst. for Grundvidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi3 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenløbende evaluering af øvelseskursus


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur



Beskrivelse af eksamen:
 
Rammer for undervisningLaboratorieøvelser, 4 timer ugentligt
 
BlokplaceringFsup, forår
Tirsdag eller fredag 13-17

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger035131 Kemi 1
035141 Kemi 2
035618 Organisk kemi
Organisk kemi 035618 skal følges sideløbende
 
Kursets målsætning
Laboratoriekurset har til formål gennem eksperimentelt arbejde at øge forståelsen af emnerne i det teoretiske kursus samt gøre deltagerne kvalificeret til at udføre kemisk arbejde f.eks. i forbindelse med opgaver i biologiske fag. Der udføres eksperimentelt arbejde valgt fra hver af følgende to grupper: synteser og naturstoffer.
 
Kursusindhold
1. Synteser, som f.eks. indebærer oxidations- og reduktionsreaktioner, omlejringsreaktioner, Grignard, Diels-Alder, Friedel-Crafts, Beckmann, aldolkondensation samt substitutions-, eliminations- og additionsreaktioner, aromatisk substitutíon og stereokemi. Der vil være mulighed for at prøve at syntetisere mange almen kendte stoffer, f.eks. Lidocain, Antabus, Saccharin, Phenytoin og sulfanilamid.
2. Isolering, oprensning og identifikation af naturstoffer, f.eks. alkaloider fra kaffe og te, piperin fra peber, etheriske olier fra krydderplanter, en række indholdsstoffer fra muskatnød, isolering af limonen fra appelsiner, efterfulgt af en flertrinssyntese, hvor limonen omdannes til carvon, der bl.a. findes i kommen og mynte.
Til isolering og oprensning anvendes krystallisation, ekstraktion, vanddampdestillation, søjlechromatografi og vacuumdestillation.

Til karakterisering af produkterne og de isolerede naturstoffer står en række metoder til rådighed bl.a. IR- og UV-spektroskopi, tyndtlags-, gas- og væskechromatografi (TLC, GC og HPLC) samt polarimetri.

Efter gennemførelse af laboratoriekurset vil deltageren have et elementært kendskab til organisk syntese og flere chromatografiske metoder samt opnået færdighed i eksperimentelt arbejde.

Kurset henvender sig til alle studerede, der ønsker en biologisk uddannelse på et kemisk grundlag. Formålet med at inddrage eksperimentelt arbejde er at give de studerende mulighed for at supplere de praktiske færdigheder, der er opnået ved laboratorieøvelserne i kemi samt belyse den organiske kemi fra en anden indfaldsvinkel, og derigennem uddybe forståelsen af faget.
 
Undervisningsform
Det eksperimentelle arbejde i laboratoriet foregår individuelt. Der føres journal, mens arbejdet foregår og afleveres rapportskema efter hvert afsluttet projekt. Alle studerende får mulighed for at søge oplysninger via Beilstein Crossfire.
 
Litteraturhenvisninger
Experimental organic chemistry. Ulla Pretzmann and Jan Jensen. 2. ed. 2002. DSR Forlag.
Organisk Syntese. Jan Becher. GAD Forlag.
 
Kursusansvarlig
John Nielsen, jn@life.ku.dk, Institut for Grundvidenskab/Bioorganisk kemi, Tlf: 35332436
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
praktiske øvelser56
forberedelse34

90