035610 Organic Chemistry, Laboratory Course

Details
Department of Natural Sciences
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits3 (ECTS)
Course LevelJoint BSc and MSc
 
Examinationcontinious evaluation of practical course


Aid allowed

Description of Examination: pass/fail, internal examiner



Description of Examination:
 
Organisation of TeachingLaboratorieøvelser, 4 timer ugentligt
 
Block PlacementFsup, forår
Tirsdag eller fredag 13-17

 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites035131 Chemistry 1
035141 Chemistry 2
035618 Organic Chemistry
Organisk kemi 035618 skal følges sideløbende
 
Course Objectives
Laboratoriekurset har til formål gennem eksperimentelt arbejde at øge forståelsen af emnerne i det teoretiske kursus samt gøre deltagerne kvalificeret til at udføre kemisk arbejde f.eks. i forbindelse med opgaver i biologiske fag. Der udføres eksperimentelt arbejde valgt fra hver af følgende to grupper: synteser og naturstoffer.
 
Course Contents
1. Synteser, som f.eks. indebærer oxidations- og reduktionsreaktioner, omlejringsreaktioner, Grignard, Diels-Alder, Friedel-Crafts, Beckmann, aldolkondensation samt substitutions-, eliminations- og additionsreaktioner, aromatisk substitutíon og stereokemi. Der vil være mulighed for at prøve at syntetisere mange almen kendte stoffer, f.eks. Lidocain, Antabus, Saccharin, Phenytoin og sulfanilamid.
2. Isolering, oprensning og identifikation af naturstoffer, f.eks. alkaloider fra kaffe og te, piperin fra peber, etheriske olier fra krydderplanter, en række indholdsstoffer fra muskatnød, isolering af limonen fra appelsiner, efterfulgt af en flertrinssyntese, hvor limonen omdannes til carvon, der bl.a. findes i kommen og mynte.
Til isolering og oprensning anvendes krystallisation, ekstraktion, vanddampdestillation, søjlechromatografi og vacuumdestillation.

Til karakterisering af produkterne og de isolerede naturstoffer står en række metoder til rådighed bl.a. IR- og UV-spektroskopi, tyndtlags-, gas- og væskechromatografi (TLC, GC og HPLC) samt polarimetri.

Efter gennemførelse af laboratoriekurset vil deltageren have et elementært kendskab til organisk syntese og flere chromatografiske metoder samt opnået færdighed i eksperimentelt arbejde.

Kurset henvender sig til alle studerede, der ønsker en biologisk uddannelse på et kemisk grundlag. Formålet med at inddrage eksperimentelt arbejde er at give de studerende mulighed for at supplere de praktiske færdigheder, der er opnået ved laboratorieøvelserne i kemi samt belyse den organiske kemi fra en anden indfaldsvinkel, og derigennem uddybe forståelsen af faget.
 
Teaching And Learning Methods
Det eksperimentelle arbejde i laboratoriet foregår individuelt. Der føres journal, mens arbejdet foregår og afleveres rapportskema efter hvert afsluttet projekt. Alle studerende får mulighed for at søge oplysninger via Beilstein Crossfire.
 
Course Litterature
Experimental organic chemistry. Ulla Pretzmann and Jan Jensen. 2. ed. 2002. DSR Forlag.
Organisk Syntese. Jan Becher. GAD Forlag.
 
Course Coordinator
John Nielsen, jn@life.ku.dk, Department of Natural Sciences/Bioorganic Chemistry, Phone: 35332436
 
Study Board
Study Committee NSN
 
Course Scope
practicals56
preparation34

90