045122 Genetik

Detaljer
Inst. for Økologi
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi9 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenskriftlig prøve


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Teoretiske øvelser: 2 timer pr. uge De studerende arbejder gruppevis med obligatoriske cases
 
BlokplaceringF1, forår
Torsdag 13-15

 
UndervisningssprogDansk
 
Kursets målsætning
Genetik giver det teoretiske grundlag for forståelsen af muligheder og begrænsninger i anvendelsen af klassiske genetiske metoder og DNA-teknologi. Molekylærgenetiske metoder og strategier benyttes i udstrakt grad inden for forædling af vores fødevarer og i forskning inden for dele af mange tilgrænsende fagområder som fx biokemi, mikrobiologi, cellebiologi og molekylærbiologi.
 
Kursusindhold
At give de studerende et grundlæggende kendskab til nedarvningsmønstre og de molekylære og cellulære aspekter af genernes struktur og funktion samt at opnå et forståelsesniveau, der gør det muligt at udføre genetiske og molekylærgenetiske analyser af mikroorganismer, planter og dyr. Der gives en grundig gennemgang af den klassiske genetik, kobling, mitose, meiose og kromosomernes struktur og funktion samt en elementær gennemgang af kvantitativ og populationsgenetik.

Endvidere behandles de molekylære og cellulære aspekter af gen- og genomstruktur, DNA replikation, transskriptionel og posttranskriptionel genregulering, mutagenese, DNA repair og rekombination, organel genomer og DNA teknologi. Anvendelsen af DNA-teknologi i genomanalyser og til studier af funktion og kontrol af gener i mikroorganismer, planter og dyr behandles.
 
Undervisningsform
Forelæsninger og teoretiske øvelser. Desuden skal de studerende gruppevis (~ 5 stud. pr. gruppe arbejde med udleverede genetiske problemstillinger og i semestrets forløb fremlægge resusltatet af arbejdet. Disse cases er obligatoriske og indgår i pensum til eksamen.
 
Litteraturhenvisninger
BL Hartl og EW Jones: Genetics-Analyses of genes and genomes. Publ. Jones and Barlett 5. edition.
 
Kursusansvarlig
Henriette Giese, heg@life.ku.dk, Institut for Økologi/Faggruppe Genetik og Mikrobiologi, Tlf: 35332638
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger42
teoretiske øvelser15
forberedelse163
eksamen50

270