055118 Almen botanik for landskabsarkitekter

Detaljer
Inst. for Økologi
Tidligst mulig placering
Varighed2 semestre
 
Pointværdi12 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
Eksamenskriftlig prøve


kun visse hjælpemidler
K. Hansen: Dansk Feltflora. Fitschen: Gehölzflora. Rehder: Manual of cultivated trees and shrubs. Relevante ordbøger


Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge i begge semestre. Øvelser: 2 timer ugentligt i hvert semester. Sommerøvelser: feltøvelser 8 dage i juni.
 
BlokplaceringE5, efterår

F6, forår
Fredag 13-15

 
UndervisningssprogDansk
 
Kursets målsætning
Kurset skal give den nødvendige botaniske baggrundsviden for øvrige plantefag ved landskabsarkitektstudiet og for landskabsarkitektens fremtidige arbejdsopgaver.
Dette gøres ved en grundig indføring i botanisk morfologi (formlære) og systematik (familie-og slægtskendskab) specielt med henblik på de planter, der anvendes indenfor havebrug og i landskabssektoren. Et vigigt formål er at sætte den studerende i stand til at benytte dansk og fremmedsproget botanisk litteratur og bestemmelsesværker.
 
Kursusindhold
Kurset løber over 2 semestre. I 1. semester er forelæsningerne fælles med kurserne Almen landbrugsbotanik og Almen forstbotanik. I dette semester foretages en grundig gennemgang af planternes ydre opbygning og den dertil knyttede terminologi. Der gives endvidere en grundig gennemgang af de forskellige større plantegruppers livscykler med hovedvægten lagt på Stængelplanterne. Endelig gives en indføring i navngivningsreglerne (nomenklaturen) for vildtvoksende og dyrkede planter. I slutningen af 1. semester og i 2. semester, hvor forelæsningerne alene gives til Ha-studerende, foretages en grundig gennemgang af de familier og slægter, der anses for væsentlige for landskabsarkitektuddannelsen. Der lægges vægt på at den studerende bliver fortrolig med botaniske arbejdsmetoder og terminologi herunder anvendelsen af såvel videnskabelige (latinske) som danske plantenavne.
 
Undervisningsform
Ved forelæsningerne gøres i udstrakt grad brug af overheads, lysbilleder og forelæsningstavler. I øvelserne indøves, ved brug af levende plantemateriale, morfologi og plantekendskab ved hjælp af danske og fremmedsprogede bestemmelsesværker og gennem udarbejdelse af plantebeskrivelser. Plantesystematikken belyses ved makro- og mikroskopiske undersøgelser af udvalgte planteeksempler. Ved sommerøvelserne arbejdes med en kombination af intensivt gruppearbejde, ekskursioner og selvstudier. Ved aflevering af et personligt indsamlet og kommenteret herbarium med mindst 100 planter, heraf mindst 40 dyrkede, vil den studerende kunne tildeles yderligere 4,5 points. Herbariet kan afleveres efter at eksamen i faget er aflagt.
 
Litteraturhenvisninger
Asmussen, C. og Jacobsen, N. (2001): Botanisk nomenklatur.
Fitschen: Gehölzflora (nyeste udgave).
Funck, E. M. M. (1999): Morfologisk botanik - spørgsmål og løsninger.
Hansen, K. (2000): Dansk Feltflora.
Jacobsen, N., Jensen, J. & Johnsen, B (1999): Systematisk botanik.
Lange, C. og Asmussen, C. (2002): Levende verden.
Mikkelsen, Vald. M. (1981): Morfologisk botanik
 
Kursusansvarlig
Niels Jacobsen, nika@life.ku.dk, Institut for Jordbrug og Økologi/Faggruppe Botanik, Tlf: 35332805
Jørgen Jensen, jjn@life.ku.dk, Institut for Økologi/Faggruppe Botanik, Tlf: 35332845
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger81
praktiske øvelser54
praktiske øvelser37
praktiske øvelser60
forberedelse110
eksamen18

360