055248 Almen landbrugsbotanik

Detaljer
Inst. for Økologi
Tidligst mulig placering
Varighed2 semestre
 
Pointværdi12 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
Eksamenskriftlig prøve


kun visse hjælpemidler
K. Hansen. 2000 eller anden udgave. Dansk Feltflora.


Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 2 timer pr. uge Kurset kører over både efterårs- og forårssemesteret samt 7 dage i 3-ugersperioden i juni. Kurset afsluttes med eksamen fredag i 2. uge af 3-ugersperioden i juni.
 
Blokplacering3-ugerskursus juni

E5, efterår

F5, forår
Tirsdag fra 11.10 til 12.45 (både E og F).

 
UndervisningssprogDansk
 
Kursets målsætning
Kurset giver en kort oversigt over slægtskabsforhold mellem alle levende organismer og et indgående kendskab til plantesystematik. Kurset sætter den studerende istand til at genkende de fleste danske plantefamilier og opøver rutine i at bestemme danske planter. Endvidere undervises i plantemorfologi, livscykler hos stængelplanter og navngivningsregler for vildtvoksende og dyrkede planter.
 
Kursusindhold
Kurset giver den nødvendige botaniske baggrundsviden for alle, der skal beskæftige sig med plantefag på agronomstudiets forskellige retninger. Ved forelæsninger opbygges en forståelse for systematisk botanik. De fleste vigtige plantegrupper bliver gennemgået, med særlig vægt på danske plantefamilier. Der bliver så vidt muligt blive brugt eksempler på vildtvoksende og dyrkede planter, der har betydning for landbruget eller er kendte fra det danske agerland. Første semesters forelæsninger foregår sammen med kurserne Almen Botanik for Landskabsarkitekter og Almen Forstbotanik. Dette semester omhandler plantemorfologi, en introduktion til slægtskabsforhold mellem levende organismer, samt livscyklus, klassifikation og identifikation af levermosser, mosser, padderok-planter, bregner og nåletræer. Andet semesters forelæsninger er specifikke for agronomstuderende og her gennemgåes de danske blomsterplantefamilier. Til øvelser udforskes plantemorfologi i praksis ved brug af levende planter eller plantedele. Her indøves også færdigheder i plantebestemmelse, plantebeskrivelse og plantefamiliegenkendelse. Kursets hjemmeside (http://www.kursus.kvl.dk og søg på Almen Landbrugsbotanik) giver en detaljeret oversigt over, hvilke emner der bliver gennemgået til forelæsninger og hvilket plantemateriale, der vil blive brugt til øvelser.
 
Undervisningsform
Pensum indlæres ved et samspil mellem forelæsninger, praktiske og teoretiske øvelser og hjemmeopgaver. Kursets hjemmeside er en vigtig del af undervisningen, og det forventes, at den studerende holder sig orienteret og henter undervisningsmateriale på hjemmesiden. Pensum gennemgås i forelæsninger ved brug af PowerPoint-præsentationer, overheads, lysbilleder og forelæsningstavler. Til øvelser studeres plantemorfologi, plantebestemmelse og plantesystematik vha. levende plantemateriale og dette foregår typisk ved at studerende arbejder sammen to og to. Hjemmeopgaver er et tilbud om at få afprøvet sin viden og opgaverne bliver rettet og gennemgået ugen efter aflevering. Det forventes at den studerende ved selvstudium aktivt bruger systematikbogens medfølgende plante-CD-ROM som supplement til den øvrige undervisning. Sommerøvelser er tilrettelagt som en kombination af gruppearbejde, ekskursioner og selvstudium. Yderligere 3-point kan opnåes ved aflevering af et herbarium på 100 planter (kursusnr. 055110). Retningslinier for indsamling og godkendelse af dette herbarium ligger på kursushjemmesiden for "Herbarium i Almen Landbrugsbotanik" (http://www.ecol.kvl.dk/~con/teaching/lbherboversigt.htm).
 
Litteraturhenvisninger
Mikkelsen, V.M. 1981. Morfologisk botanik.
Jacobsen, N. og Jensen, J. 1999. Systematisk botanik.
Hansen, K. 2000 eller tidligere udgave. Dansk Feltflora.
Funck, E.M.M. 1999. Morfologisk botanik - spørgsmål og løsninger.
Asmussen, C. og N. Jacobsen. 2002. Botanisk Nomenklatur (hentes på: http://www.ecol.kvl.dk/~con/teaching/Nomenklatur.pdf).
Asmussen, C. og C. Lange. 2004. Levende Verden - en introduktion til livets evolution og organisation (kompendium).
 
Kursusansvarlig
Conny Bruun Asmussen Lange, con@life.ku.dk, Institut for Jordbrug og Økologi/Faggruppe Botanik, Tlf: 35332803
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger54
praktiske øvelser90
teoretiske øvelser18
forberedelse170
eksamen28

360