055638 Soil and Water Management in Crop Production

Details
Department of Agricultural Sciences
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits6 (ECTS)
Course LevelJoint BSc and MSc
 
Examinationwritten examination


Aid allowed

Description of Examination: 13-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
 
Organisation of TeachingForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 4 timer pr. uge i 6 uger
 
Block PlacementE1, efterår
mandag 13-17

 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites055511 Plant Growth Factors and Crop Physiology
 
Course Objectives
Kurset er tilrettelagt for studerende med interesse for planteproduktion, ressourceforvaltning og miljøbeskyttelse. Kurset har til formål at give de studerende en grundlæggende indføring i, hvorledes det ved hensigtsmæssig indretning af dyrkningssystemet og anvendelse af kulturtekniske metoder er muligt at sikre en økonomisk, ressourcemæssig og miljømæssig optimal planteproduktion.
 
Course Contents
Jordbearbejdning og planteproduktion:
Jordbearbejdningens formål, forskellige jordtyper, bearbejdningsegenskaber, jordens bæreevne i relation til jordens afvandingstilstand, de forskellige afgrøders krav til såbed og rodmedium, forskellige jordbearbejdningsmetoder og deres effekt på jordstruktur, afgrødernes fremspiring og rodudvikling, metodevalg i relation til jordbearbejdningsomkostninger, sikring af jordkvalitet, bekæmpelse af ukrudt og plantesygdomme, udbytteniveau og udbyttestabilitet, jordforringelse og udbyttetab ved færdsel og jordpakning, halmnedmuldning og dyb jordbearbejdning, jordbearbejdningens rolle i en integreret planteproduktion.

Vandforsyning, afvanding og planteproduktion:
Afgrødernes potentielle vandbehov, afgrødernes vandforsyning gennem vækstperioden på forskellige jordtyper og under varierende klimaforhold, afgrødernes vandstatus og tilpasning til vandforsyningen, afgrødernes tørkefølsomhed på forskellige udviklingstrin, afgrødeproduktion under vandbegrænsede forhold, valg af afgrøder og sorter under hensyntagen til klima og vandforsyning, vandforsyningens indflydelse på afgrødernes kvalitet, udbytteniveau og udbyttestabilitet, metoder til bestemmelse af afgrødernes vandforsyningstilstand og vandingsbehov. Vandingsplanlægning og markvandingssystemer. Dyrkningsforhold på vandlidende jord. Vandbalance og afstrømning. Dræning for regulering af grundvandstand herunder detailafvandingsplanlægning og pakning af drænledninger.

Jordvariabilitet remote sensing og plantedyrkning:
Jordbundens rumlige variabilitet i forskellig skala. Afgrødevariation på markniveau i relation til jordbundens rumlige variabilitet i forskellig skala. Metoder og teknikker, herunder geostatiske metoder, remote sensing og matematisk modellering, til bestemmelse og analyse af rumlig variabilitet i jord og afgrøder.

Naturressourcer og miljø:
Begrebet jordkvalitet og metoder til vurdering af jordkvalitet. Metoder til forbedring og beskyttelse af jordkvalitet, herunder forebyggelse af erosion og skadelig jordpakning, samt afvandingsforholdenes betydning for jordkvalitet og jordens produktivitet. Udnyttelse og udvaskning af plantenæringsstoffer i relation til jordbearbejdning og afgrødernes vandforsyning. Vandmiljømæssige følgevirkninger af markvanding og afvanding, herunder ændringer i vandbalancen, påvirkning af vådområder og vandløbenes vandføring. Introduktion til modelværktøjer til analyse af ressourceudnyttelse og vandmiljøpåvirkning ved forskellige dyrkningssystemer under anvendelse af forskellige management strategier.

De studerende opnår et indgående kendskab til metoder og teknikker til vurdering af afgrødernes krav til rodmedium og vand forsyning og til dyrkningssystemets indretning og kulturtekniske foranstaltningers indflydelse på planteproduktion, produktkvalitet, ressourceudnyttelse og miljøbeskyttelse.
 
Teaching And Learning Methods
Den skemalagte undervisning omfatter forelæsninger og øvelser. Ved forelæsningerne gives en afrundet fremstilling af centrale og grundlæggende problemstillinger og ved øvelserne uddybes metoder, principper og problemer indenfor udvalgte emner. Herudover afholdes normalt ekskursioner.
 
Course Litterature
Hansen, S. (1999): Markvariabilitet. DSR
Jensen, C.R. (2002): Dræning i jordbruget. DSR
Jensen, H.E. og Petersen, C.T. (1998): Forelæsningsbilag til jordmekanik og jordbearbejdning. Inst. For Jordbrugsvidenskab, Lab. for Agrohydrologi og Bioklimatologi.
Mogensen, V.O. og Jensen, C.R. (2002): Markafgrøder, Klima og Vandforsyning. DSR
Mogensen, V.O. (1990) Markvandingssystemer. DSR
Mogensen, V.O. og Jensen, C.R., Petersen, C.P., Hansen, S. (2000): Øvelser til Jord og Vand i Planteproduktionen. DSR
Olesen, F. (1979): Læplantning. Det kgl. Danske Landhusholdningsselskab
Petersen, C.T. (1999) (ed.): Udvalgte artikler vedr. jordbearbejdning. DSR.
Hansen, S. (1999): Udvalgte artikler vedr. naturressourcer og miljø. DSR
 
Course Coordinator
Carsten Petersen, cpe@life.ku.dk, Department of Agriculture and Ecology/Environment, Resources and Technology, Phone: 35333389
 
Study Board
Study Committee NSN
 
Course Scope
lectures42
theoretical exercises24
preparation50
examination36
Excursions28

180