055711 Introduction Course in Crop Production

Details
Department of Agricultural Sciences
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits6 (ECTS)
Course LevelJoint BSc and MSc
 
Examinationwritten examination


Aid allowed

Description of Examination: 13-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
 
Organisation of TeachingForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge
 
Block PlacementF7, forår
 
Teaching LanguageDanish
 
Course Objectives
Kurset retter mod studerende med interesse for planteproduktion i landbruget, herunder studerende med primære interesser inden for husdyrbrug og økonomi. Målet er at give de studerende et grundlæggende kendskab til det naturgivne grundlag for planteproduktion, herunder jordbundsforhold og klimaforhold samt et grundlæggende kendskab til etablering og pleje samt høst og opbevaring af landbrugsafgrøder. Endvidere opnås kendskab til terminologi og begreber anvendt ved plantedyrkning.
 
Course Contents
I kurset behandles følgende emner:
- Jordressourcer og klimaforhold: Det jordbundsmæssige og klimatiske grundlag for planteproduktion i Danmark.
- Jordbearbejdning og afgrødeetablering: Formål med jordbearbejdning og jordtypers bearbejdnings-egenskaber. Jordbearbejdningsmetoder og deres effekt på jordstruktur, fremspiring, rodudvikling og udbytteniveau.
- Sædskifte og planteproduktion: Sædskifte og afgrødetyper. Dyrkning af forskellige landbrugsafgrøder under danske forhold. Afgrødernes dyrkningsegenskaber, udbytte og kvalitet. Elementer af planteproduktion i troperne
- Afgrødernes vandforsyning: Afgrødernes vandbehov igennem vækstperioden og deres vandforsyning på forskellige jordtyper under forekommende klimavariationer. Afgrødernes tørkefølsomhed samt afgrødeudbytte og -kvalitet i relation til vandforsyning.
- Planternes ernæring, gødskningsmidler og gødskning: Planternes næringsstofbehov og jord som næringsstofkilde for planter. Behov for gødskning samt strategier for anvendelse af husdyrgødning, handelsgødning, grøngødning og efterafgrøder.
- Planteværn:Ukrudtsbekæmpelse i planteproduk-tionen, herunder mekanisk og kemisk ukrudts-bekæmpelse.
- Maskiner i planteproduktion: Maskiner til jordbearbejdning, planteetablering og plantepleje, høst og behandling og konservering af landbrugsafgrøder.
Planteproduktion og Miljø: Ressourcemæssige og miljømæssige aspekter af planteproduktion, herunder sikring af jordkvalitet og beskyttelse af det akvatiske miljø.
 
Teaching And Learning Methods
Kurset består af forelæsninger om udvalgte emner fra relevante fagområder under medvirken af flere gæsteforelæsere. Der søges afholdt to ekskursioner i kursusforløbet.
 
Course Litterature
Clausen, A. (1994): Jordbundslære og jordbear-bejdning. Landbrugets informationskontor 1994 Bjergmark, E.H.; Brink, K.; Buskov, C.; Kristensen, O.; Marcussen, C.; Mikkelsen, M.; Nielsen, K.A. (1996): Dyrkning af grovfoder. Landbrugets informationskontor 1996
Jensen, C.R. (ed.)(2003): Introduktionskursus i Planteproduktion. Kompendiemateriale. Samfundslitteratur. KVL-Bogladen.
 
Course Coordinator
Christian R. Jensen, crj@life.ku.dk, Department of Agricultural Sciences/Crop Science, Phone: 35333392
 
Study Board
Study Committee NSN
 
Course Scope
lectures42
preparation42
examination80
Excursions16

180