055851 Plantesygdomme

Detaljer
Inst. for Plantebiologi
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi9 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenskriftlig prøve


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser 3 timer ugentligt Ekskursion 2 halvdagsekskursioner
 
BlokplaceringF2, forår
Torsdag 13-16

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger057211 Planteanatomi
057518 Plantebiologi kan følges sideløbende
 
Kursets målsætning
Kurset omhandler sygdomme hos kulturplanter forårsaget af svampe, bakterier, virus og abiotiske faktorer. Forskellige typer af
sygdomsfremkaldende organismer og sygdomsforløbet belyses med udvalgte eksempler. Efter gennemførelse af kurset vil den studerende - ud over den grundlæggende viden om plantesygdommes natur - være i stand til at forstå basale biologiske aspekter, der ligger til grund for udvikling af plantesygdomme og vil beherske elementære plantepatologiske teknikker.
 
Kursusindhold
Plantesygdomme kan medføre alvorlige udbyttetab i planteproduktionen og forringet kvalitet og holdbarhed af det færdige produkt. Sygdommene kan forårsages af vira, bakterier eller svampe eller de kan skyldes abiotiske forhold. Bekæmpelse af plantesygdomme har i udstrakt grad været baseret på brug af kemiske pesticider. I dag søger man at begrænse sygdommene gennem forebyggelse og bekæmpelse uden eller med begrænset anvendelse af pesticider. I Almen Plantepatologi får den studerende indsigt i den basale plantepatologi som er det nødvendige biologiske grundlag for at kunne tilrettelægge en produktion af sunde planter. Der fokuseres både på sygdomme forårsaget af virus, bakterier og svampe samt på abiotiske faktorer. I kurset belyses årsager til sygdommes opståen, patogene organismers taxonomiske tilhørsforhold, patogene populationers dynamik, epidemiologi, infektionsbiologi og sygdommenes bekæmpelse. Til bekæmpelse hører her bl.a. viden om planters sygdomsresistens både på populations- individ- og molekylært niveau og viden om det biologiske grundlag for anvendelse af biologiske bekæmpelsesmetoder og sygdomsvarsling. Lovgivningsaspekter ved planteproduktion og import/export af plantemateriale i relation til plantepatologi vil også blive belyst. Kurset danner forudsætningerne for videregående kurser i plantepatologi bl.a. i diagnostik af plantesygdomme og en semesterpakke af kurser indenfor plantevirologi, sygdomsresistens, molekylær plantepatologi og biologisk sygdomsbekæmpelse. Vi henviser her til beskrivelserne, der let findes via instituttets hjemmeside: www.plbio.kvl.dk
 
Undervisningsform
Undervisningen gives som forelæsninger og laboratorie-, mykologiske- og teoretiske øvelser. Det forventes, at en væsentlig del af tiden bruges til forberedelse og selvstudium.
 
Litteraturhenvisninger
Agrios, G.N.(1997). Plant Pathology. Fourth Edition. Academic Press, USA. 635pp.
En ny udgave udgives 2004 - vil eventuelt blive anvendt forår 2005

Hockenhull, J., Danielsen, S. and de Neergaard, E. Land-, have-, og skovbrugsplanternes sygdomme. (Illustrated ved N. Leroul). DSR Forlag. 222pp.

Lucas, J. A. (1998). Plant Pathology and Plant Pathogens. Blackwell Science. 274 pp.
En ny udgave kommer 2004 - vil eventuelt blive anvendt forår 2005.

de Neergaard, E. & Kovács, G. Plantepatologisk terminologi. DSR Forlag. 110pp

Smedegaard-Petersen, V.: Mykologiske hovedtræk hos plantepatogene svampe. 1985, DSR Forlag.

Almen Plantepatologi (øvelsesvejledning). Kan købes ved øvelserne.
 
Kursusansvarlig
Dan Funck Jensen, dfj@life.ku.dk, Institut for Plantebiologi/Sektion for Plantepatologi, Tlf: 35333304
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger42
forberedelse264
praktiske øvelser42
eksamen4
ekskursioner8

360