Inst. for Produktionsdyr og Heste | |||||||||||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||||||||||
Pointværdi | 9 (ECTS) | ||||||||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||||||||||
Eksamen | mundtlig eksamen med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur Beskrivelse af eksamen: | ||||||||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger og øvelser er koncentreret til semestrets 3. - 9. uger, hvorefter projektopgaven udarbejdes | ||||||||||||||||||
Blokplacering | F4 ,forår F5, forår Onsdag 13-17 | ||||||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 068526 Tema: Husdyrfysiologi og husdyrernæring 085427 Klimateknik i landbrugsbygninger | ||||||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||||||
Agronomer, beskæftiget som rådgivere i husdyrproduktion, vil ofte blive inddraget i et samarbejde med den praktiserende dyrlæge og landmand. Det er derfor væsentligt at have kendskab til forhold af betydning for sundhed og infektioner i relation til produktionsmiljøet som fællesgrundlag med andre discipliner. Målet med kursus er at give de studerende basal forståelse af sundhed og infektioner i relation til produktionsmiljøet | |||||||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||||||
Basal sygdomslære. Basal medicinlære. Kilder til sygdomsoplysninger på besætningsniveau, herunder forstå dataudskrifter og laboratorie- og data-analyseresultater samt bagvedliggende analysemetoder. Hygiejne (desinfektion og overlevelse af smitstoffer) - intern og ekstern smittebeskyttelse. Saneringsstrategier. Basale principper og metoder i husdyrsundhedsøkonomi. Praktiske eksempler i relation til saneringsstrategier. | |||||||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||||||
Der gennemføres forelæsninger og øvelser i løbet af kursets første 7 uger, hvorefter de studerende påbegynder udarbejdelse af projektopgaven. Denne baseres på et konkret besætningsbesøg med en vurdering af besætningens aktuelle status med hensyn til risikofaktorer (især i relation til smittebeskyttelse og hygiejne) samt sundhed. Risikofaktorer inddrages i det omfang det er nødvendigt for at vurdere smittebeskyttelse, hygiejne og sundhed. Rapporten skal munde ud i forslag til rådgivning af besætningsejeren. Projektopgaven udarbejdes i grupper under vejledning af en lærer. | |||||||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||||||
Larsen, L.P. og Bækbo, P.: Sundhed og sygdom hos svin. Landbrugsforlaget 1997. Jens Yde Blom og Astrid Mikél Jensen: Sundhed og sygdom hos kvæg, Jordbrugsforlaget 1996, 313pp. Hans Houe, Annette Kjær Ersbøll, Nils Toft og Jens Frederik Agger (editors). Veterinary Epidemiology - From hypothesis to conclusion, Samfundslitteratur, 2003, 240 pp. Info-svin | |||||||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||||||
Jens Frederik Gramstrup Agger, jfa@life.ku.dk, Institut for Produktionsdyr og Heste/Faggruppe: Populationsbiologi, Tlf: 35333013 | |||||||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||||||
Studienævn NSN | |||||||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||