Inst. for Produktionsdyr og Heste | |||||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||||
Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus Forbeholdt studerende på Mejerilinjen | ||||||||||||
Eksamen | bedømmelse af projektrapport med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur | ||||||||||||
Rammer for undervisning | Kurset gennemføres på Høng Landbrugsskole | ||||||||||||
Blokplacering | 3-ugerskursus juni | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 076811 Mælk som råvare Gennemført mejeripraktik og kurset Mælk som råvare Fuldført 6. semester af levnedsmiddeluddannelsen el. tilsvarende | ||||||||||||
Begrænset deltagerantal | 20. Kurset er fortrinsvis for studerende, der har været i Mejeripraktik og har gennemført kurset Mælk som råvare | ||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||
Kurset har til formål at give den studende indsigt i de produktionsfaktorer der har betydning for ssammensætningen og kvaliteten af den mælk, der leveres til mejeriet. Den studerende skal derfor skal derfor opnå kendskab til malkekvægholdets produktionsvilkår og -metoder med særlig vægt på malkning og tilhørende teknik, hygiejne, pasning og fodring. | |||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
I kurset indgår analyser over mulige sammenhænge mellem den rå mælks kvalitet (kemisk, organoleptisk osv.) og produktionsbetingelser. Herved opnås kendskab til hvilke faktorer der kan påvirke sammensætningen og kvaliteten af mælken. Fodringens betydning for mælkenskvalitet og sammensætning tillægges en særlig vægt i kurset. Men der lægges også stor vægt på, at den studerende får et godt indblik i de praktiske forhold omkring mælkeproduktion, herunder indsigt i et staldanlægs indretning og udstyr og i de arbejdsrutiner og -funktioner, der er forbundet med mælkeproduktion. I kurset behandles også forhold vedrørende foderstoflovgivning, foderkvalitet i relation til sundhed og mælkekvalitet, mælkens afregning, husdyretik, rådgivningstilbud, styringsredskaber, kvægbrugets økonomiske omsætning, mælkekvoter og fremtidsperspektiver ved mælkeproduktion. | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Undervisning omfatter en teoretisk og/eller oversigtmæssig gennemgang af de enkelte emneområder i kurset. Projektarbejde er centralt i kurset og skal tage udgangspunkt i en eller flere af de i kurset involverede besætninger og behandle et eller flere emner af central betydning for mælkeproduktionen. Projektarbejdet kan udføres i grupper på op til 4 personer og skal resultere i en rapport, der dokumenterer den opnåede indsigt i mælkeproduktionen. De studerende deltager i malkearbejdet på forskellige typer gårde under vejledning af en faglærer. Yderligere overværes fodringen og pasningen på gårdene. Kursets afvikles på Høng Landbrugsskole. | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Jørgen Pedersen, jp@life.ku.dk, Institut for Produktionsdyr og Heste/Institutsekretariatet, Tlf: 35333589 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||