068068 Genomanalyse og sygdomsgenetik hos dyr

Detaljer
Inst. for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur
 
Rammer for undervisning
 
Blokplacering3-ugerskursus juni
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger045122 Genetik
 
Begrænset deltagerantal30
 
Kursets målsætning
Formålet med kurset er at give deltagerne et dyberegående kendskab til husdyrenes sygdomsgenetik. Deltagerne skal være i stand til at bedømme mulighederne for anvendelse af klassiske og DNA-teknologiske metoder i relation til etiologi og diagnostik af arvelige sygdomme. Herunder skal deltagerne kunne vurdere betydningen af forebyggelse og bekæmpelse af arvelige sygdomme og andre uønskede egenskaber i relation til avl og produktionsegenskaber.
 
Kursusindhold
Inden for husdyrbruget er man nået langt med hensyn til avl for forbedring af produktionsegenskaber. Ensidig selektion og fokusering på infektionssygdomme har medført, at genetisk betingede sygdomme er af relativ større betydning i dag. Dyrlæger og husdyrbrugskonsulenter er og vil fremover i endnu højere grad end i dag blive inddraget i og få ansvar for overvågning samt forebyggelse og bekæmpelse af genetisk betingede sygdomme og produktionsegenskaber. Kurset vil give de studerende mulighed for at anskue praktiske problemstillinger for en genetisk synsvinkel.
Kurset giver indsigt i DNA-teknologiske metoders anvendelse til beskrivelse af etiologi og diagnostik af sygdomme. Der lægges endvidere vægt på analyse af såvel "monogene" som "polygene" sygdomme. Der gives eksempler både fra produktionsdyr og familiedyr. Faget bygger på og inddrager områder som biokemisk genetik, cytogenetik, immungenetik, basal populationsgenetik og DNA-teknologi.
Emnerne omfatter: Molekylærgenetik, registrering og bekæmpelse af arvelige lidelser hos hund, kat, svin, hest, kvæg, kromosomanomalier og bekæmpelsesprogrammer, demonstration af databaser.
 
Undervisningsform
Kollokvier, gruppearbejde og udfærdigelse af rapport
 
Litteraturhenvisninger
Klug & Cummings (2000), Concepts of Genetics (el. tilsvarende)
OMIA, http://angis.su.oz.au/
 
Kursusansvarlig
Merete Fredholm, mf@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Genetik & Bioinformatik, Tlf: 35333074
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
kollokvier60
projektarbejde60
vejledning10
teoretiske øvelser50

180