075611 Oxidative ændringer i levnedsmidler

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenskriftlig prøve


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr uge Øvelser: 1 eftermiddag pr uge
 
BlokplaceringE1, efterår
1 eftermiddag om ugen efter aftale.

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger076711 Levnedsmiddelkemi
 
Kursets målsætning
At bibringe en samlet beskrivelse af oxidationsprocessers betydning for levnedsmidlers kvalitet og holdbarhed ud fra reaktionskinetiske betragtninger af bl.a. radikalprocesser. Levnedsmidler betragtes som en helhed, hvor kemiske ændringer i enkeltkomponenter påvirker hinanden med hensyn til nedbrydning og beskyttelse mod nedbrydning. I relation til ernæringsmæssig kvalitet vurderes levnedsmidlers indhold af naturlige antioxidanter og antioxidativ kapacitet ved forarbejdning og lagring.
 
Kursusindhold
Kurset er et videregående levnedsmiddelkemisk kursus. Kurset fokuserer på kemien bag oxidative ændringer i levnedsmidler og biologiske systemer i relation til den betydning, oxidative processer har for forringelse af levnedsmidlers kvalitet og udfra en erkendelse af oxidative ændringers betydning i tidlige stadier af en række sygdomstilstande. Kurset giver sammenhængen mellem kemien bag oxidative ændringer i konkrete levnedsmidler og radikalprocesser i levende organismer.

Kurset behandler følgende emner: Oxygen og oxygenaktivering, superoxid, peroxid, oxygen- og nitrogenradikaler, kinetik af radikalprocesser, fotooxidation og singlet oxygen, pigmenter og oxygen, lipidoxidation, kinetik og detektion, ESR og måling af radikaler, detektion af bestråling, oxidative ændringer af proteiner, oxidation og dannelse af toksiske forbindelser, kobling af oxidation, enzymer som antioxidanter, antioxidanter, carotenoider, plantephenoler og andre naturlige antioxidanter.
 
Undervisningsform
De teoretiske problemstillinger behandles i 14 dobbeltforelæsninger/teoretiske øvelser. De praktiske problemstillinger indøves gennem øvelser. En række relevante fysisk-kemiske målemetoder vil blive inddraget i disse.
 
Litteraturhenvisninger
Kompendium til oxidative ændringer i levnedsmidler. DSR forlag.
 
Kursusansvarlig
Mogens Larsen Andersen, mola@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekemi, Tlf: 35333262
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger42
praktiske øvelser55
forberedelse79
eksamen4

180