075611 Oxidative changes in food

Details
Department of Food Science
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits6 (ECTS)
Course LevelJoint BSc and MSc
 
Examinationwritten examination


Aid allowed

Description of Examination: 13-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
 
Organisation of TeachingForelæsninger: 1 skemamodul pr uge Øvelser: 1 eftermiddag pr uge
 
Block PlacementE1, efterår
1 eftermiddag om ugen efter aftale.

 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites076711 Food Chemistry
 
Course Objectives
At bibringe en samlet beskrivelse af oxidationsprocessers betydning for levnedsmidlers kvalitet og holdbarhed ud fra reaktionskinetiske betragtninger af bl.a. radikalprocesser. Levnedsmidler betragtes som en helhed, hvor kemiske ændringer i enkeltkomponenter påvirker hinanden med hensyn til nedbrydning og beskyttelse mod nedbrydning. I relation til ernæringsmæssig kvalitet vurderes levnedsmidlers indhold af naturlige antioxidanter og antioxidativ kapacitet ved forarbejdning og lagring.
 
Course Contents
Kurset er et videregående levnedsmiddelkemisk kursus. Kurset fokuserer på kemien bag oxidative ændringer i levnedsmidler og biologiske systemer i relation til den betydning, oxidative processer har for forringelse af levnedsmidlers kvalitet og udfra en erkendelse af oxidative ændringers betydning i tidlige stadier af en række sygdomstilstande. Kurset giver sammenhængen mellem kemien bag oxidative ændringer i konkrete levnedsmidler og radikalprocesser i levende organismer.

Kurset behandler følgende emner: Oxygen og oxygenaktivering, superoxid, peroxid, oxygen- og nitrogenradikaler, kinetik af radikalprocesser, fotooxidation og singlet oxygen, pigmenter og oxygen, lipidoxidation, kinetik og detektion, ESR og måling af radikaler, detektion af bestråling, oxidative ændringer af proteiner, oxidation og dannelse af toksiske forbindelser, kobling af oxidation, enzymer som antioxidanter, antioxidanter, carotenoider, plantephenoler og andre naturlige antioxidanter.
 
Teaching And Learning Methods
De teoretiske problemstillinger behandles i 14 dobbeltforelæsninger/teoretiske øvelser. De praktiske problemstillinger indøves gennem øvelser. En række relevante fysisk-kemiske målemetoder vil blive inddraget i disse.
 
Course Litterature
Kompendium til oxidative ændringer i levnedsmidler. DSR forlag.
 
Course Coordinator
Mogens Larsen Andersen, mola@life.ku.dk, Department of Food Science/Food Chemistry, Phone: 35333262
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Course Scope
lectures42
practicals55
preparation79
examination4

180