075710 Vand i levnedsmidler

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenskriftlig prøve


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Praktiske/teoretiske øvelser: 4 timer pr. uge
 
BlokplaceringF6, forår
Tirsdag eller torsdag 13-17

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger076711 Levnedsmiddelkemi
27711 DTU kursus.
 
Kursets målsætning
At give de studerende en forståelse for vand og vandaktivitetens betydning for de kemiske og fysiske processer i levnedsmidler, både i relation til kvalitetsbevarelse og ved forarbejdning af levnedsmidler. Vand er hovedkomponenten i mange levnedsmidler og er afgørende for levnedsmidlets struktur, makromolekylernes funktionalitet og for næringsstoffernes holdbarhed.
 
Kursusindhold
Kurset gennemgår dels de termodynamiske forhold under opvarmning og frysning, dels rheologiske sammenhænge med vandindholdet samt reaktionskinetiske forhold i levnedsmidler med forskellig vandaktivitet.
Kurset behandler emner som: Hydrering af proteiner, vandbindingsevne, proteinaktivitet og vandindhold. Vand som opløsningsmiddel, forståelsen af hydrofobe effekter og vands betydning for proteinstabilitet og funktionalitet. Dannelse af glastilstande i levnedsmidler. Frysetørring. Dehydrede levnedsmidler. Vandaktivitet og reaktionskinetik i lav, semi og høj aw-levnedsmidler. Sorptionsisotermer og hysterese. Vands tilstandsformer under frostlagring. Kulde- og frysedenaturering af proteiner. Cryoprotektion af levnedsmidler. Indfrysning og optøning af levnedsmidler. Reaktionskinetik under frostlagring. Rheology som funktion af vandindhold. Gelatinisering og retrogradering af stivelser.
 
Undervisningsform
De teoretiske problemstillinger behandles i forelæsninger, kollokvier og teoretiske øvelser i et skemamodul. Teorien afprøves i praksis ved en række projektøvelser over 12 eftermiddage, hvor en række relevante målemetoder vil blive indøvet
 
Litteraturhenvisninger
Astrid Bork Andersen, Karsten Olsen, Leif Skibsted og Jens Risbo: Kompendium til vand i levnedsmidler, DSR Forlag, 2002
 
Kursusansvarlig
Jens Risbo, jri@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekemi, Tlf: 35333224
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger42
praktiske øvelser55
eksamen25
forberedelse58

180