075710 Water in Foods

Details
Department of Food Science
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits6 (ECTS)
Course LevelJoint BSc and MSc
 
Examinationwritten examination


Aid allowed

Description of Examination: 13-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
 
Organisation of TeachingForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Praktiske/teoretiske øvelser: 4 timer pr. uge
 
Block PlacementF6, forår
Tirsdag eller torsdag 13-17

 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites076711 Food Chemistry
27711 DTU kursus.
 
Course Objectives
At give de studerende en forståelse for vand og vandaktivitetens betydning for de kemiske og fysiske processer i levnedsmidler, både i relation til kvalitetsbevarelse og ved forarbejdning af levnedsmidler. Vand er hovedkomponenten i mange levnedsmidler og er afgørende for levnedsmidlets struktur, makromolekylernes funktionalitet og for næringsstoffernes holdbarhed.
 
Course Contents
Kurset gennemgår dels de termodynamiske forhold under opvarmning og frysning, dels rheologiske sammenhænge med vandindholdet samt reaktionskinetiske forhold i levnedsmidler med forskellig vandaktivitet.
Kurset behandler emner som: Hydrering af proteiner, vandbindingsevne, proteinaktivitet og vandindhold. Vand som opløsningsmiddel, forståelsen af hydrofobe effekter og vands betydning for proteinstabilitet og funktionalitet. Dannelse af glastilstande i levnedsmidler. Frysetørring. Dehydrede levnedsmidler. Vandaktivitet og reaktionskinetik i lav, semi og høj aw-levnedsmidler. Sorptionsisotermer og hysterese. Vands tilstandsformer under frostlagring. Kulde- og frysedenaturering af proteiner. Cryoprotektion af levnedsmidler. Indfrysning og optøning af levnedsmidler. Reaktionskinetik under frostlagring. Rheology som funktion af vandindhold. Gelatinisering og retrogradering af stivelser.
 
Teaching And Learning Methods
De teoretiske problemstillinger behandles i forelæsninger, kollokvier og teoretiske øvelser i et skemamodul. Teorien afprøves i praksis ved en række projektøvelser over 12 eftermiddage, hvor en række relevante målemetoder vil blive indøvet
 
Course Litterature
Astrid Bork Andersen, Karsten Olsen, Leif Skibsted og Jens Risbo: Kompendium til vand i levnedsmidler, DSR Forlag, 2002
 
Course Coordinator
Jens Risbo, jri@life.ku.dk, Department of Food Science/Food Chemistry, Phone: 35333224
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Course Scope
lectures42
practicals55
examination25
preparation58

180