075818 Gær og skimmelsvampe i levneds- og nydelsesmidler

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi12 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
Eksamenpraktisk-mundtlig eksamen


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:

Skriftlig rapport udarbejdes
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 modul pr. uge Øvelser: 2 x 4 timer ugentligt Teoriundervisning foregår på KVL Øvelsesundervisning foregår på KVL og DTU Kurset udbydes i lige år på KVL (075818) og ulige år på DTU (27752)
 
BlokplaceringE3, efterår
Mandag og torsdag

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger071213 
071214 
Ovennævnte kurser kan erstattes med følgende kurser på DTU: 24102 og 30001
 
Begrænset deltagerantalMax. 20
 
Kursets målsætning
At give de studerende indsigt og praktiske færdigheder i bestemmelse af taksonomiske, teknologiske og toksikologiske egenskaber hos gær-og skimmelsvampe af betydning for levneds- og nydelsesmiddelindustrien.
 
Kursusindhold
Kurset omhandler gær- og skimmelsvampe, som dels anvendes positivt til fermentering og dels er negative, dvs. kvalitetsødelæggende for levneds-og nydelsesmidler. Følgende egenskaber hos mikroorganismerne vil blive behandlet: Cytologi, mikro-og makromorfologi, differentiering, primære og sekundære metabolitter inklusive aromadannelse, vækst og resistens, samt teknologiske egenskaber. Endvidere indgår mikrobiel økologi og taksonomi, samt traditionelle og moderne identifikations- og analysemetoder. Der gives eksempler på praktiske anvendelser i industrien og kvalitetsødelæggelser forårsaget af gær- og skimmelsvampe, herunder bl.a. dannelse af mykotoksiner.
 
Undervisningsform
Forelæsninger, øvelser samt forberedende arbejde
 
Litteraturhenvisninger
Introduction to Food-borne Fungi, CBS, Baarn, 1995

Yeast. Physiology and Biotechnology.Wiley and Sons Ltd., West Sussex, England, pp 350,1998

Videnskabelige publikationer og noter
 
Kursusansvarlig
Lene Jespersen, lj@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 35333230
Ulf Thrane, ut@biocentrum.dtu.dk, Institut for Fødevarevidenskab, Tlf: 45252630
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger42
praktiske øvelser112
forberedelse146
eksamen60

360