Inst. for Fødevarevidenskab | |||||||||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||||||||
Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||||||||
Eksamen | mundtlig eksamen med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur Beskrivelse af eksamen: Eksamensdatoer: | ||||||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger: 1 skemamodul pr. uge | ||||||||||||||||
Blokplacering | F5, forår | ||||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 045319 | ||||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||||
Det er kursets formål at give de studerende et kendskab til (1) de metoder og principper, der har betydning for fermenteringsprocesser, samt til (2) de områder, hvor man i dag anvender fermentering. Kurset vil hermed give de studerende den nødvendige baggrund til at se fermentering i en større sammenhæng og hermed at se nye anvendelsesmuligheder specielt indenfor landbrug og levnedsmiddelindustri. | |||||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||||
Kurset vil omhandle en generel indføring i metoder og principper bag batch- og kemostatfermenteringer, herunder bl.a. massetransport, fermenteringskinetik og støkiometri. Endvidere behandles: Fermentering indenfor området miljø og energi, f.eks. industriel alkohol, biogas, jordrensning og kompostering. Fermentering til fremstilling af enzymer og farmaceutiske produkter. Fermentering af levneds- og nydelsesmidler. Fermentering til fremstilling af ensilage og andre fermenterede fodermidler samt biologiske bekæmpelsesmidler. | |||||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||||
Undervisningen baseres på forelæsninger, grupperegning og udarbejdelse af 2 projektrapporter (teoretiske) i løbet af semesteret. For udvalgte emner gennemgået ved kursets forelæsninger og udleveret supplerende litteratur eller litteraturhenvisninger udarbejdes rapporter af 15-20 siders omfang. Rapporterne gennemgås i plenum. Der vil endvidere blive afholdt ekskursioner til udvalgte virksomheder. | |||||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||||
Artikler fra danske og udenlandske fagtidsskrifter og andre videnskabelige publikationer, som vil danne baggrund for udarbejdelse af projektrapporter og seminarer. Stanbury et al. (1996): Principles of fermentation technology. | |||||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||||
Nils Arneborg, na@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 35333266 | |||||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||||
| |||||||||||||||||