076113 Introduktion til fermenteringsprocesser

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenmundtlig eksamen


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur



Beskrivelse af eksamen:
Eksamensdatoer:
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge
 
BlokplaceringF5, forår
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger045319 
 
Kursets målsætning
Det er kursets formål at give de studerende et kendskab til (1) de metoder og principper, der har betydning for fermenteringsprocesser, samt til (2) de områder, hvor man i dag anvender fermentering. Kurset vil hermed give de studerende den nødvendige baggrund til at se fermentering i en større sammenhæng og hermed at se nye anvendelsesmuligheder specielt indenfor landbrug og levnedsmiddelindustri.
 
Kursusindhold
Kurset vil omhandle en generel indføring i metoder og principper bag batch- og kemostatfermenteringer, herunder bl.a. massetransport, fermenteringskinetik og støkiometri. Endvidere behandles: Fermentering indenfor området miljø og energi, f.eks. industriel alkohol, biogas, jordrensning og kompostering. Fermentering til fremstilling af enzymer og farmaceutiske produkter. Fermentering af levneds- og nydelsesmidler. Fermentering til fremstilling af ensilage og andre fermenterede fodermidler samt biologiske bekæmpelsesmidler.
 
Undervisningsform
Undervisningen baseres på forelæsninger, grupperegning og udarbejdelse af 2 projektrapporter (teoretiske) i løbet af semesteret. For udvalgte emner gennemgået ved kursets forelæsninger og udleveret supplerende litteratur eller litteraturhenvisninger udarbejdes rapporter af 15-20 siders omfang. Rapporterne gennemgås i plenum. Der vil endvidere blive afholdt ekskursioner til udvalgte virksomheder.
 
Litteraturhenvisninger
Artikler fra danske og udenlandske fagtidsskrifter og andre videnskabelige publikationer, som vil danne baggrund for udarbejdelse af projektrapporter og seminarer.
Stanbury et al. (1996): Principles of fermentation technology.
 
Kursusansvarlig
Nils Arneborg, na@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 35333266
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger15
kollokvier7
teoretiske øvelser15
projektarbejde133
vejledning5
ekskursioner5

180