076321 Kost- og ernæringsstatus

Detaljer
Ins. for Human Ernæring
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenskriftlig prøve


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur

Eksamensdatoer:

Løbende evaluering af øvelsesrapporter.
 
Rammer for undervisningForelæsninger/seminarer: 1/2 skemamodul pr. uge Øvelser: 3 timer pr. uge.
 
BlokplaceringE1, efterår
Torsdag 13-16 - forelæsninger kun torsdag

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger035218 Biokemi
010611 Statistisk grundkursus
Human fysiologi og statistik svarende til levnedsmiddelbacheloruddannelsen
 
Begrænset deltagerantal40
 
Kursets målsætning
Indføring i indsamling og vurdering af kostdata, samt brug af antropometriske og biokemiske målinger for ernæringsstatus. Efter kurset skal den studerende være i stand til at:
- planlægge indsamling af kostdata til et givet formål
- vurdere oplysningernes pålidelighed
- beregne indtagelsen af næringsstoffer og energi vha tabeller og software
- vurdere indtagelsens tilstrækkelighed i forhold til referenceværdier
- anvende antropometriske målinger
- forstå principperne bag biokemisk status
 
Kursusindhold
Kurset omhandler metoder til måling af kostindtag, herunder deres validitet; biokemiske markører til validering af kotdata; analyse og fortolkning af kostdata på individ-, gruppe- og befolkningsniveau; anvendelse af referenceværdier til bedømmelse af indtagelse af næringsstoffer og energi; beregning af energi- og næringsstofindtagelse vha levnedsmiddeltabeller og kostberegningsprogrammer; antropometriske og biokemiske metoder til vurdering af ernæringsstatus.
 
Undervisningsform
Kurset består af en kombination af forelæsninger samt praktiske og teoretiske øvelser.
 
Litteraturhenvisninger
Gibson RS. (1990): Principles of nutritional assessment, Oxford University Press.
Nordiska näringsrekommendationer 1996, Nordisk Ministeråd, København 1996.
Udvalgte specialartikler m.m.
 
Kursusansvarlig
Ole Hels, ohe@kvl.dk, Institut for Human Ernæring/Præventiv ernæring, Tlf: 35282533
Søren Toubro, soeren.toubro@hh.hosp.dk, Institut for Human Ernæring/Sygdomsforebyggende ernæring, Tlf: 3528
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger21
teoretiske øvelser42
forberedelse42
projektarbejde55
eksamen20

180