Ins. for Human Ernæring | |||||||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||||||
Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||||||
Eksamen | skriftlig prøve med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur Eksamensdatoer: Løbende evaluering af øvelsesrapporter. | ||||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger/seminarer: 1/2 skemamodul pr. uge Øvelser: 3 timer pr. uge. | ||||||||||||||
Blokplacering | E1, efterår Torsdag 13-16 - forelæsninger kun torsdag | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 035218 Biokemi 010611 Statistisk grundkursus Human fysiologi og statistik svarende til levnedsmiddelbacheloruddannelsen | ||||||||||||||
Begrænset deltagerantal | 40 | ||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||
Indføring i indsamling og vurdering af kostdata, samt brug af antropometriske og biokemiske målinger for ernæringsstatus. Efter kurset skal den studerende være i stand til at: - planlægge indsamling af kostdata til et givet formål - vurdere oplysningernes pålidelighed - beregne indtagelsen af næringsstoffer og energi vha tabeller og software - vurdere indtagelsens tilstrækkelighed i forhold til referenceværdier - anvende antropometriske målinger - forstå principperne bag biokemisk status | |||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
Kurset omhandler metoder til måling af kostindtag, herunder deres validitet; biokemiske markører til validering af kotdata; analyse og fortolkning af kostdata på individ-, gruppe- og befolkningsniveau; anvendelse af referenceværdier til bedømmelse af indtagelse af næringsstoffer og energi; beregning af energi- og næringsstofindtagelse vha levnedsmiddeltabeller og kostberegningsprogrammer; antropometriske og biokemiske metoder til vurdering af ernæringsstatus. | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
Kurset består af en kombination af forelæsninger samt praktiske og teoretiske øvelser. | |||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
Gibson RS. (1990): Principles of nutritional assessment, Oxford University Press. Nordiska näringsrekommendationer 1996, Nordisk Ministeråd, København 1996. Udvalgte specialartikler m.m. | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Ole Hels, ohe@kvl.dk, Institut for Human Ernæring/Præventiv ernæring, Tlf: 35282533 Søren Toubro, soeren.toubro@hh.hosp.dk, Institut for Human Ernæring/Sygdomsforebyggende ernæring, Tlf: 3528 | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||