Inst. for Fødevarevidenskab | |||||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||||
Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||||
Eksamen | mundtlig eksamen med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: 13-skala, intern censur projektrapporten Beskrivelse af eksamen: Eksamensdatoer: | ||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 3 timer ugentligt | ||||||||||||
Blokplacering | E6, efterår Tirsdag 13-16 | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Begrænset deltagerantal | 50 | ||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||
Formålet med kurset er at indføre den studerende i centrale eksplorative kemometriske teknikker samt at demonstrere deres anvendelser inden for forskning og udvikling (primært inden for levnedsmiddelområdet, men eksempler fra medicin, miljø, agroteknologi m.v. inddrages ). Den studerende vil efter fuldført kursus være i stand til selvstændigt at anvende dataanalysemetoderne i praksis. | |||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
I al industri og forskning udføres der dagligt et meget stort antal fysiske og kemiske målinger og kvalitetsanalyser på alle typer af materialer, processer og produkter. Eksplorativ dataanalyse/kemometri tilbyder helt nye muligheder for at udnytte disse multivariate datasæt takket være moderne computerteknologi. Kurset vil omhandle en trin-for-trin teoretisk indføring i eksplorativ dataanalyse/kemometri underbygget med praktiske eksempler samt en kort introduktion til moderne måleteknikker. Metoder til eksplorativ analyse (Principal Component Analysis), klassifikation (SIMCA, Diskriminant-Partial Least Squares) og kalibrering (Principal Component Regression og Partial Least Squares Regression) behandles. Der vil blive givet en kort gennemgang af moderne spektroskopiske metoder. Til øvelserne anvendes specielt software, hvortil der vil blive givet en grundig instruktion. Begrundelse: Grafisk orienteret software bevirker effektiv udnyttelse af computerteknikkens muligheder til analyse af komplekse datasæt. Metoderne kan direkte bruges i industrien/forskningen og vil give den studerende et effektivt redskab for at tilvejebringe praktiske løsninger i erhvervet og forskningen. | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Forelæsninger, gæsteforelæsninger og computerøvelser. Projektopgaven baseres på datasæt fra Kemometrigruppen, MLI, KVL. | |||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||
Kim Esbensen: Multivariate Data Analysis - in Practice (2002); Rasmus Bro: Håndbog i multivariabel kalibrering (1996, ikke obligatorisk). Desuden relevante noter og artikler og specielt udarbejdet kursusmateriale. | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Lars Nørgaard, lan@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab, Tlf: 35333212 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||