Inst. for Fødevarevidenskab | |||||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||||
Pointværdi | 12 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Bachelorkursus | ||||||||||||
Eksamen | løbende evaluering af øvelsesrapporter med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur Eksamensdatoer: Beskrivelse af eksamen: | ||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Praktiske øvelser: 4 timer Teoretiske øvelser: 2 timer og 2x35 min | ||||||||||||
Blokplacering | F2, forår I: Onsdag 8-12 lab samt torsdag 13-15 og fredag 9.35-10.55 II: Fredag 8-12 lab samt mandag 11.10-12.30 og tirsdag 13-15 III: Tirsdag 13-17 lab samt tirsdag 11.10-12.30 og torsdag 15-17 IV: Torsdag 13-17 lab samt fredag 9.35-10.55 og mandag 15-17 | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 035218 Biokemi 030611 Analytisk og fysisk kemi | ||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||
Vægten i kurset levnedsmiddelkemi ligger på kemi. Kurset sigter på at give en generel fysisk-kemisk forståelse af levnedsmiddelkomponenters vekselvirkning og danner den nødvendige basis for, at kurserne i råvarekvalitet og levnedsmiddelteknologi kan ligge på et rimeligt højt fagligt niveau. | |||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
Levnedsmiddelkemien redegør for den kemiske sammensætning og de fysisk/ kemiske egenskaber af levnedsmidlernes enkeltkomponenter samt for samspillet mellem disse, herunder deres ændring/ omdannelse under varierende ydre forhold. Kurset behandler - på basis af de studerendes baggrund i bio- og organisk kemi - såvel lipider, proteiner og kulhydrater som de øvrige levnedsmiddelbestanddele, hvad enten de hidrører fra råmaterialerne eller forekommer som tilsætningsstoffer. | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
De enkelte hovedtyper af indholdsstoffer behandles summarisk i forelæsningsform. I løbet af kursets sidste forelæsninger søges det - med udvalgte levnedsmidler som eksempler - at samle de præsenterede enkeltheder til et hele. De teoretiske øvelser skal uddybe forelæsningsstoffet og giver mulighed for en nærmere diskussion af enkeltproblemer. Ved de praktiske øvelser, der indgår som eksamenspensum, og som deltagerne skal aflevere kortfattede rapporter over, behandles enkelte karakteristiske stoftyper og/eller metodikker. | |||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||
Belitz & Grosch: Food Chemistry. 2nd ed. (1999) | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Leif Horsfelt Skibsted, ls@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekemi, Tlf: 35333221 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||