076711 Levnedsmiddelkemi

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi12 (ECTS)
KursustypeBachelorkursus
 
Eksamenløbende evaluering af øvelsesrapporter


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur

Eksamensdatoer:



Beskrivelse af eksamen:
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Praktiske øvelser: 4 timer Teoretiske øvelser: 2 timer og 2x35 min
 
BlokplaceringF2, forår
I: Onsdag 8-12 lab samt torsdag 13-15 og fredag 9.35-10.55 II: Fredag 8-12 lab samt mandag 11.10-12.30 og tirsdag 13-15 III: Tirsdag 13-17 lab samt tirsdag 11.10-12.30 og torsdag 15-17 IV: Torsdag 13-17 lab samt fredag 9.35-10.55 og mandag 15-17

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger035218 Biokemi
030611 Analytisk og fysisk kemi
 
Kursets målsætning
Vægten i kurset levnedsmiddelkemi ligger på kemi. Kurset sigter på at give en generel fysisk-kemisk forståelse af levnedsmiddelkomponenters vekselvirkning og danner den nødvendige basis for, at kurserne i råvarekvalitet og levnedsmiddelteknologi kan ligge på et rimeligt højt fagligt niveau.
 
Kursusindhold
Levnedsmiddelkemien redegør for den kemiske sammensætning og de fysisk/ kemiske egenskaber af levnedsmidlernes enkeltkomponenter samt for samspillet mellem disse, herunder deres ændring/ omdannelse under varierende ydre forhold.

Kurset behandler - på basis af de studerendes baggrund i bio- og organisk kemi - såvel lipider, proteiner og kulhydrater som de øvrige levnedsmiddelbestanddele, hvad enten de hidrører fra råmaterialerne eller forekommer som tilsætningsstoffer.
 
Undervisningsform
De enkelte hovedtyper af indholdsstoffer behandles summarisk i forelæsningsform. I løbet af kursets sidste forelæsninger søges det - med udvalgte levnedsmidler som eksempler - at samle de præsenterede enkeltheder til et hele. De teoretiske øvelser skal uddybe forelæsningsstoffet og giver mulighed for en nærmere diskussion af enkeltproblemer. Ved de praktiske øvelser, der indgår som eksamenspensum, og som deltagerne skal aflevere kortfattede rapporter over, behandles enkelte karakteristiske stoftyper og/eller metodikker.
 
Litteraturhenvisninger
Belitz & Grosch: Food Chemistry. 2nd ed. (1999)
 
Kursusansvarlig
Leif Horsfelt Skibsted, ls@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekemi, Tlf: 35333221
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger42
teoretiske øvelser53
praktiske øvelser67
forberedelse198

360