Inst. for Fødevarevidenskab
98 % Inst. for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab 2 % | |||||||||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||||||||
Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||||||||
Eksamen | skriftlig prøve med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur Eksamensdatoer: Den studerende skal have godkendt en øvelsesrapport og en skriftlig opgave for at kunne gå til eksamen | ||||||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger: 1 skemamodul pr. uge i 10 uger Øvelser: 6 timers praktiske øvelser i løbet af semestret Skriftlig opgave | ||||||||||||||||
Blokplacering | F3, forår Efter aftale | ||||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 035218 Biokemi | ||||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||||
Formålet med kurset er at give de studerende et grundlæggende kendskab til rå mælks kemiske sammensætning og egenskaberne af de enkelte komponenter. desuden skal de studerende opnå kendskab til mælkens fysiske egenskaber og mikrobiologi, samt til de faktorer, der påvirker mælkens kvalitet frem til opbevaring på mejeriet. | |||||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||||
Rå mælks kemiske sammensætning og fysiske egenskaber, samt mikrobiologiske kvalitet. Produktionsmæssige forhold af betydning for den rå mælks kvalitet (race, genetiske forhold, alder, laktationsperiode, fodring mm.). Mælkens syntese, udvinding, opbevaring og transport. Anvendelsesbestemte og lovgivningsmæssige krav til kvalitet, herunder krav til økologisk mælk, samt kontrol med den rå mælks kvalitet. | |||||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||||
Kurset er baseret på gennemgang af ovenstående emner i form af forelæsninger suppleret med selvstudium og udarbejdelse af en skriftlig opgave. Der afholdes desuden en ekskursion i løbet af semestret, og alle studerende skal gennemføre en praktisk øvelse efter nærmere aftale. | |||||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||||
Pensum er baseret på nedennævnte bog, suppleret med enkelte artikler samt bilag: P.F. Fox & P.L.H. McSweeney: Dairy Chemistry and Biochemistry, Blackie Academic & Professional, 1998. | |||||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||||
Jeanette A. H. Jensen Otte, jo@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekemi, Tlf: 35333189 | |||||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||||
| |||||||||||||||||