076811 Mælk som råvare

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab   98 %
Inst. for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab   2 %
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenskriftlig prøve


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur

Eksamensdatoer:

Den studerende skal have godkendt en øvelsesrapport og en skriftlig opgave for at kunne gå til eksamen
 
Rammer for undervisningForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge i 10 uger Øvelser: 6 timers praktiske øvelser i løbet af semestret Skriftlig opgave
 
BlokplaceringF3, forår
Efter aftale

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger035218 Biokemi
 
Kursets målsætning
Formålet med kurset er at give de studerende et grundlæggende kendskab til rå mælks kemiske sammensætning og egenskaberne af de enkelte komponenter. desuden skal de studerende opnå kendskab til mælkens fysiske egenskaber og mikrobiologi, samt til de faktorer, der påvirker mælkens kvalitet frem til opbevaring på mejeriet.
 
Kursusindhold
Rå mælks kemiske sammensætning og fysiske egenskaber, samt mikrobiologiske kvalitet. Produktionsmæssige forhold af betydning for den rå mælks kvalitet (race, genetiske forhold, alder, laktationsperiode, fodring mm.). Mælkens syntese, udvinding, opbevaring og transport. Anvendelsesbestemte og lovgivningsmæssige krav til kvalitet, herunder krav til økologisk mælk, samt kontrol med den rå mælks kvalitet.
 
Undervisningsform
Kurset er baseret på gennemgang af ovenstående emner i form af forelæsninger suppleret med selvstudium og udarbejdelse af en skriftlig opgave. Der afholdes desuden en ekskursion i løbet af semestret, og alle studerende skal gennemføre en praktisk øvelse efter nærmere aftale.
 
Litteraturhenvisninger
Pensum er baseret på nedennævnte bog, suppleret med enkelte artikler samt bilag:
P.F. Fox & P.L.H. McSweeney: Dairy Chemistry and Biochemistry, Blackie Academic & Professional, 1998.
 
Kursusansvarlig
Jeanette A. H. Jensen Otte, jo@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekemi, Tlf: 35333189
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger29
praktiske øvelser6
ekskursioner8
projektarbejde60
forberedelse73
eksamen4

180