Inst. for Fødevarevidenskab | |||||||||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||||||||
Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||||||||
Eksamen | bedømmelse af projektrapport med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur Løbende evaluering af øvelsesrapport | ||||||||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger´: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 4 timer pr. uge | ||||||||||||||||
Blokplacering | F3, forår Torsdag 13-17 eller fredag 8-12 | ||||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 035218 Biokemi | ||||||||||||||||
Begrænset deltagerantal | 48 | ||||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||||
Formålet med dette kursus er at give de studerende kendskab til de enkelte vegetabilske råvarers oprindelse, kemisk sammensætning og anvendelsesmuligheder. Desuden får de studerende kendskab til hvilke kvalitetskrav, der stilles til de enkelte råvarer, og hvordan kvaliteten kan vurderes. De studerende vil herefter have forudsætninger for at vide, hvordan vegetabilske råvarer skal vurderes afhængigt af, om de skal bruges til direkte konsum eller om de skal anvendes til industriel oparbejdning. | |||||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||||
Kurset omhandler vegetabilske råvarer som frugter, grønsager, kartofler, korn, bælgfrugter (linser, bønner, ærter), nødder og olieholdige frø. Kvaliteten vurderes på grundlag af, om råvaren skal anvendes direkte efter høst, eller om den skal opbevares i kortere eller længere tid, inden den skal anvendes. Der stilles ofte forskellige kvalitetskrav til råvaren afhængigt af, om den skal anvendes til direkte konsum eller om den skal oparbejdes videre til andre levnedsmidler. I kurset får de studerende indsigt i, hvordan råvarekvaliteten kan variere afhængig af art/ sort, dyrkningsforhold og opbevaring efter høst, og hvilke forskellige krav en råvare skal opfylde afhængigt af anvendelsesområde. Der undervises i, hvordan kvaliteten af de enkelte råvarer kan måles og vurderes gennem brug af de vigtigste analysemetoder i form af praktiske øvelser. Efter gennemgang af kurset vil den studerende være i stand til: * vejlede med hensyn til anvendelse af og opbevaring af vegetabilske råvarer * beskrive hvordan en given råvare skal kvalitetsvurderes afhængigt af anvendelsen * at kende sammenhængen mellem den kvalitet, der kan ses, smages og måles, og de påvirkninger, som produktet har været udsat for. | |||||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||||
Undervisningen sker gennem forelæsninger, øvelser, seminarer, ekskursioner og udarbejdelse af et mindre projekt. Der skal udarbejdes rapporter over de praktiske øvelser, samt en projektrapport, som skal danne baggrund for et seminar og som bedømmes ved ekstern censur. | |||||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||||
Hansen Åse, Mikael Agerlin Pedersen og Leif Poll. Vegetabilier som råvare, frugt, grønsager, kartofler og korn. Seneste udgave. DSR forlag. | |||||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||||
Åse Solvejg Hansen, aah@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 35333241 | |||||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||||
| |||||||||||||||||