076820 Vegetabilier som råvare

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur

Løbende evaluering af øvelsesrapport
 
Rammer for undervisningForelæsninger´: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 4 timer pr. uge
 
BlokplaceringF3, forår
Torsdag 13-17 eller fredag 8-12

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger035218 Biokemi
 
Begrænset deltagerantal48
 
Kursets målsætning
Formålet med dette kursus er at give de studerende kendskab til de enkelte vegetabilske råvarers oprindelse, kemisk sammensætning og anvendelsesmuligheder. Desuden får de studerende kendskab til hvilke kvalitetskrav, der stilles til de enkelte råvarer, og hvordan kvaliteten kan vurderes. De studerende vil herefter have forudsætninger for at vide, hvordan vegetabilske råvarer skal vurderes afhængigt af, om de skal bruges til direkte konsum eller om de skal anvendes til industriel oparbejdning.
 
Kursusindhold
Kurset omhandler vegetabilske råvarer som frugter, grønsager, kartofler, korn, bælgfrugter (linser, bønner, ærter), nødder og olieholdige frø. Kvaliteten vurderes på grundlag af, om råvaren skal anvendes direkte efter høst, eller om den skal opbevares i kortere eller længere tid, inden den skal anvendes. Der stilles ofte forskellige kvalitetskrav til råvaren afhængigt af, om den skal anvendes til direkte konsum eller om den skal oparbejdes videre til andre levnedsmidler. I kurset får de studerende indsigt i, hvordan råvarekvaliteten kan variere afhængig af art/ sort, dyrkningsforhold og opbevaring efter høst, og hvilke forskellige krav en råvare skal opfylde afhængigt af anvendelsesområde. Der undervises i, hvordan kvaliteten af de enkelte råvarer kan måles og vurderes gennem brug af de vigtigste analysemetoder i form af praktiske øvelser.

Efter gennemgang af kurset vil den studerende være i stand til:

* vejlede med hensyn til anvendelse af og opbevaring af vegetabilske råvarer
* beskrive hvordan en given råvare skal kvalitetsvurderes afhængigt af anvendelsen
* at kende sammenhængen mellem den kvalitet, der kan ses, smages og måles, og de påvirkninger, som produktet har været udsat for.
 
Undervisningsform
Undervisningen sker gennem forelæsninger, øvelser, seminarer, ekskursioner og udarbejdelse af et mindre projekt. Der skal udarbejdes rapporter over de praktiske øvelser, samt en projektrapport, som skal danne baggrund for et seminar og som bedømmes ved ekstern censur.
 
Litteraturhenvisninger
Hansen Åse, Mikael Agerlin Pedersen og Leif Poll. Vegetabilier som råvare, frugt, grønsager, kartofler og korn. Seneste udgave. DSR forlag.
 
Kursusansvarlig
Åse Solvejg Hansen, aah@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 35333241
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger36
praktiske øvelser42
ekskursioner6
projektarbejde66
vejledning4
forberedelse26

180