076910 Mad og samfund

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenmundtlig eksamen


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur



Beskrivelse af eksamen:
Indstilling til eksamen kræver 80% fremmøde til kurset
 
Rammer for undervisning14 aftener á 2 1/2 time på fast ugedag Forelæsninger, seminarer, diskussioner, projektseminar
 
BlokplaceringEsup, efterår
Se kursus hjemmeside

 
UndervisningssprogDansk
 
Kursets målsætning
Formålet med kurset er at formidle den nyeste viden og seneste forskningsresultater, samt at skabe debat indenfor givne aktuelle områder i relation til vores mad, madkultur og levnedsmiddelproduktion i bred forstand.
 
Kursusindhold
Kvaliteten af vores mad er i stadigt stigende fokus både i befolkningen og i medierne, og der stilles ofte spørgsmålstegn ved både levnedsmiddelvirksomheders, politikeres og forskeres troværdighed. Dette gælder i særdeleshed madens sammensætning; men også levnedsmiddelhygiejne og den spisemæssige kvalitet er der øget opmærksomhed omkring.
Endvidere ønsker forbrugerne også at have kendskab til fødevarernes oprindelse - om der indgår genmodificerede organismer (GMO) og om husdyrene er blevet behandlet acceptabelt. Endelig er der nu også stigende interesse for madens "historie" og madens betydning i forskellige kulturelle sammenhænge. Disse emner belyses på forskellig vis i dette kursus gennem forskellige temaer formidlet via interne som eksterne eksperter.

Mad og Samfund er et supplement til naturvidenskabelig specialviden, begrundet i behovet for et mere helhedsorienteret syn på levnedsmiddelproduktionens rolle i samfundet
 
Undervisningsform
Kurset er baseret på forelæsninger og diskussionsoplæg fra eksperter både fra universiteter og fra erhvervet indenfor et aktuelle område. På baggrund af disse oplæg indgår diskussioner mellem kursusdeltagerne og oplægsholderne. Deltagelse i disse diskussioner er essentielt for udbyttet af kurset samt som oplæg til projektrapporterne. Kurset henvender sig bredt til samtlige studerende ved KVL, som arbejder direkte eller indirekte med levnedsmidler. Desuden vil kurset blive udbudt til eksterne studenter gennem Åbent Universitet De studerende udarbejder en kursusopgave i grupper på 3-4 studerende på basis af oplæg fra kursuslederen, og projektet fremlægges for de øvrige kursusdeltagere ved seminar i slutningen af kurset.
 
Litteraturhenvisninger
Aktuel litteratur henvises løbende via kursushjemmesiden
 
Kursusansvarlig
Åse Solvejg Hansen, aah@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 35333241
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger35
projektarbejde121
vejledning4
forberedelse20

180