Inst. for Fødevarevidenskab | |||||||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||||||
Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||||||
Eksamen | bedømmelse af projektrapport med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur | ||||||||||||||
Rammer for undervisning | |||||||||||||||
Blokplacering | 3-ugers kursus januar | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 076338 Eksplorativ dataanalyse / kemometri 030611 Analytisk og fysisk kemi | ||||||||||||||
Begrænset deltagerantal | 15 | ||||||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||||||
At give de studerende et grundlæggende kendskab til fysikken bag nogle af de mest udbredte spektroskopiske sensorer, der benyttes til kvalitetskontrol i den moderne levnedsmiddelindustri - fra on-line procesmonitorering til analytisk anvendelse i driftslaboratoriet. | |||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
Spektroskopiske måleteknikker har en række fordele frem for klassiske analysemetoder, bl.a. at de normalt kan foretages meget hurtigt (godt for logistikken), at de ikke forbruger kemikalier (ingen grønne afgifter eller arbejdsmiljøproblemer), at de ikke nedbryder måleobjektet (en nødvendighed ved on-line procesmonitorering), at de kan måle flere kvalitetsparametre samtidigt og at de i nogle tilfælde kan måle volumetrisk, f.eks. igennem emballage. Den danske levnedsmiddelindustri har naturligvis fået øjnene op for disse fortræffeligheder, og det må betragtes som overvejende usandsynligt, at fremtidige levnedsmiddelkandidater ikke vil komme i nærkontakt med spektrale sensorer. Kurset vil via forelæsninger og øvelser introducere de studerende til en række forskellige spektroskopiske teknikker spændende over et stort område af det elektromagnetiske spektrum (UltraViolet, VISual, fluorescens, Nær InfraRød, InfraRød, Raman & puls NMR (kernemagnetisk resonans)med hovedvægt lagt på de meget udbredte metoder NIR & NMR. Kurset vil lægge vægt på praktisk anvendelse og diskutere fremtrædende problemstillinger ved kvantitativ anvendelse inden for levnedsmiddelområdet, herunder bl.a. kalibrering og præsentation af prøvemateriale for spektrofotometrisk måling. | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
De forskellige spektrale teknikker og måleprincipper gennemgås i forelæsningsform og eksempler på spektroskopiske anvendelser inden for levnedsmiddelindustrien dækkes via udvalgte gæsteforelæsere. Derudover foretages der spektroskopiske øvelser, hvor hver gruppe får tildelt en kvantitativ serie prøver fra en relevant stofgruppe (f.eks. protein, fedt, kulhydrat eller vand) som ønskes evalueret spektralt. | |||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
Notesamling, opgaver, artikler | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Søren Balling Engelsen, se@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 35333205 | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||