078024 Kvantitativ levnedsmiddelspektroskopi

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur
 
Rammer for undervisning
 
Blokplacering3-ugers kursus januar
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger076338 Eksplorativ dataanalyse / kemometri
030611 Analytisk og fysisk kemi
 
Begrænset deltagerantal15
 
Kursets målsætning
At give de studerende et grundlæggende kendskab til fysikken bag nogle af de mest udbredte spektroskopiske sensorer, der benyttes til kvalitetskontrol i den moderne levnedsmiddelindustri - fra on-line procesmonitorering til analytisk anvendelse i driftslaboratoriet.
 
Kursusindhold
Spektroskopiske måleteknikker har en række fordele frem for klassiske analysemetoder, bl.a. at de normalt kan foretages meget hurtigt (godt for logistikken), at de ikke forbruger kemikalier (ingen grønne afgifter eller arbejdsmiljøproblemer), at de ikke nedbryder måleobjektet (en nødvendighed ved on-line procesmonitorering), at de kan måle flere kvalitetsparametre samtidigt og at de i nogle tilfælde kan måle volumetrisk, f.eks. igennem emballage. Den danske levnedsmiddelindustri har naturligvis fået øjnene op for disse fortræffeligheder, og det må betragtes som overvejende usandsynligt, at fremtidige levnedsmiddelkandidater ikke vil komme i nærkontakt med spektrale sensorer.
Kurset vil via forelæsninger og øvelser introducere de studerende til en række forskellige spektroskopiske teknikker spændende over et stort område af det elektromagnetiske spektrum (UltraViolet, VISual, fluorescens, Nær InfraRød, InfraRød, Raman & puls NMR (kernemagnetisk resonans)med hovedvægt lagt på de meget udbredte metoder NIR & NMR. Kurset vil lægge vægt på praktisk anvendelse og diskutere fremtrædende problemstillinger ved kvantitativ anvendelse inden for levnedsmiddelområdet, herunder bl.a. kalibrering og præsentation af prøvemateriale for spektrofotometrisk måling.
 
Undervisningsform
De forskellige spektrale teknikker og måleprincipper gennemgås i forelæsningsform og eksempler på spektroskopiske anvendelser inden for levnedsmiddelindustrien dækkes via udvalgte gæsteforelæsere. Derudover foretages der spektroskopiske øvelser, hvor hver gruppe får tildelt en kvantitativ serie prøver fra en relevant stofgruppe (f.eks. protein, fedt, kulhydrat eller vand) som ønskes evalueret spektralt.
 
Litteraturhenvisninger
Notesamling, opgaver, artikler
 
Kursusansvarlig
Søren Balling Engelsen, se@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 35333205
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger30
praktiske øvelser40
vejledning15
forberedelse25
projektarbejde70

180