078024 Quantitative Food Spectroscopy

Details
Department of Food Science
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits6 (ECTS)
Course LevelJoint BSc and MSc
 
Examinationevaluation of project report


Aid allowed

Description of Examination: pass/fail, internal examiner
 
Organisation of Teaching
 
Block Placement3-ugers kursus januar
 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites076338 Exploratory Data Analysis / Chemometrics
030611 Analytical and Physical Chemistry
 
Restrictions15
 
Course Objectives
At give de studerende et grundlæggende kendskab til fysikken bag nogle af de mest udbredte spektroskopiske sensorer, der benyttes til kvalitetskontrol i den moderne levnedsmiddelindustri - fra on-line procesmonitorering til analytisk anvendelse i driftslaboratoriet.
 
Course Contents
Spektroskopiske måleteknikker har en række fordele frem for klassiske analysemetoder, bl.a. at de normalt kan foretages meget hurtigt (godt for logistikken), at de ikke forbruger kemikalier (ingen grønne afgifter eller arbejdsmiljøproblemer), at de ikke nedbryder måleobjektet (en nødvendighed ved on-line procesmonitorering), at de kan måle flere kvalitetsparametre samtidigt og at de i nogle tilfælde kan måle volumetrisk, f.eks. igennem emballage. Den danske levnedsmiddelindustri har naturligvis fået øjnene op for disse fortræffeligheder, og det må betragtes som overvejende usandsynligt, at fremtidige levnedsmiddelkandidater ikke vil komme i nærkontakt med spektrale sensorer.
Kurset vil via forelæsninger og øvelser introducere de studerende til en række forskellige spektroskopiske teknikker spændende over et stort område af det elektromagnetiske spektrum (UltraViolet, VISual, fluorescens, Nær InfraRød, InfraRød, Raman & puls NMR (kernemagnetisk resonans)med hovedvægt lagt på de meget udbredte metoder NIR & NMR. Kurset vil lægge vægt på praktisk anvendelse og diskutere fremtrædende problemstillinger ved kvantitativ anvendelse inden for levnedsmiddelområdet, herunder bl.a. kalibrering og præsentation af prøvemateriale for spektrofotometrisk måling.
 
Teaching And Learning Methods
De forskellige spektrale teknikker og måleprincipper gennemgås i forelæsningsform og eksempler på spektroskopiske anvendelser inden for levnedsmiddelindustrien dækkes via udvalgte gæsteforelæsere. Derudover foretages der spektroskopiske øvelser, hvor hver gruppe får tildelt en kvantitativ serie prøver fra en relevant stofgruppe (f.eks. protein, fedt, kulhydrat eller vand) som ønskes evalueret spektralt.
 
Course Litterature
Notesamling, opgaver, artikler
 
Course Coordinator
Søren Balling Engelsen, se@life.ku.dk, Department of Food Science/Quality and Technology, Phone: 35333205
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Course Scope
lectures30
practicals40
supervision15
preparation25
project work70

180