078027 Fødevarelovgivning og kvalitetsstyring

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab   50 %
Inst. for Veterinær Patobiologi   50 %
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenmundtlig eksamen


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, ekstern censur

og kendskab til pensum



Beskrivelse af eksamen:
 
Rammer for undervisning3-ugerskursus
 
Blokplacering3-ugers kursus januar
 
UndervisningssprogDansk
 
Kursets målsætning
At give de studerende kendskab til Fødevareloven
og de vigtigste lovgivningsmæssige bestemmelser
om produktion og forhandling af fødevarer.
Endvidere kendskab til organisationen af den
offentlige kontrol. På grundlag af kvalitets-
og sundhedskrav til fødevarer gives et detaljeret
kendskab til virksomhedernes lovbefalede genkontrol, samt kvalitetssikring ifølge Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) konceptet og kvalitetstyrings i henhold til ISO 9001:2000.
 
Kursusindhold
Under kurset gennemgås fødevareloven og de vigtigste lovgivningsmæssige bestemmelser om fødevare. Endvidere gennemgås eksempler på branchekoder til brug for virksomhedernes egen- kontrol. Kvalitets- og sundhedsmæssige krav til fødevare gennemgås og diskuteres og anvendes med gældende lovgivning som udgangspunkt til brug for en detaljeret gennemgang af egenkontrol, HACCP og ISO 9001:2000 ved produktion og salg af fødevarer. Opbygningen af det offentlige kontrol- system fra primærproducent til forbrugeren og dets samspil med virksomhedens egenkontrol og anden form for kvalitetsstyring gennemgås. Kvalitetsholdning og overvågning af kvalitets- omkostninger behandles som forudsætning for en effektiv kvalitetsstyring.
 
Undervisningsform
Forelæsninger, kollokvier og gruppearbejde med opgaver i fortolkning af fødevarelovgivning og kvalitetsstyring som forudsætning for fødevare- kvalitet og sikkerhed.
 
Litteraturhenvisninger
Food quality management - a techno-managerial approach. P.A. Luning, W.J. Marcelis, W.M.F. Jongen. Wageningen Pers.
 
Kursusansvarlig
Nils Arneborg, na@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 35333266
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger30
kollokvier10
ekskursioner5
projektarbejde115
vejledning20

180