078061 Sensorik

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi6 (ECTS)
KursustypeFælleskursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur
 
Rammer for undervisning3-ugers kursus
 
Blokplacering3-ugerskursus juni
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger010611 Statistisk grundkursus
076338 Eksplorativ dataanalyse / kemometri
078018 Introduktion til levnedsmiddelproduktion
 
Begrænset deltagerantal30
 
Kursets målsætning
At give en forståelse af sensorik som en videnskabelig disciplin rettet mod problemløsning i forskning og i levnedsmiddelindustri
 
Kursusindhold
Sensorik er en tværfaglig og videnskabelig disciplin, der omhandler menneskets evne til at beskrive og bedømme et produkts egenskaber ved hjælp af sanserne (syn, lugt, smag, hørelse og berøring). Der vil blive redegjort for sanserne og samspillet mellem disse. Der vil blive lagt vægt på omtalen af de forskellige sensoriske metoder herunder anvendelse af forbruger- og ekspertpaneler. Desuden omtales en række fysisk-kemiske analyser, som kan beskrive levnedsmidlers kvalitetsmæssige egenskaber, såsom sukker-,
syre-, aroma-, tekstur- og farveanalyser.
Sammenhængen mellem de sensoriske data og de kemisk-fysiske målinger analyseres. Den mere praktiske tilrettelæggelse af bedømmelser, herunder valg af bedømmelsens skala, udvalg og kontrol af dommere, krav til bedømmelsesfaciliteter samt prøvernes antal, udtagning og servering, og vurdering af bedømmelsesresultaterne vil blive behandlet.
 
Undervisningsform
Kurset vil udover en række forelæsninger bestå af praktiske øvelser så som forskelstest, sensorisk profilering og tærskelværdibestemmelse. Gæsteforelæsere vil belyse sensorik set fra både forskning og industri. Der vil blive lagt vægt på, at de studerende selvstændigt gennemfører en projektopgave og udarbejder en projektrapport.
 
Litteraturhenvisninger
M. Martens (ed) Kompendium i Sensorik ved KVL
 
Kursusansvarlig
Wender Bredie, wb@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Sensorik, Tlf: 35333242
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger50
praktiske øvelser120
ekskursioner10

180