Inst. for Fødevarevidenskab | |||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||
Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||
Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||
Eksamen | bedømmelse af projektrapport med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: bestået/ikke bestået, intern censur | ||||||||||
Rammer for undervisning | 3-ugers kursus | ||||||||||
Blokplacering | 3-ugerskursus juni | ||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 010611 Statistisk grundkursus 076338 Eksplorativ dataanalyse / kemometri 078018 Introduktion til levnedsmiddelproduktion | ||||||||||
Begrænset deltagerantal | 30 | ||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||
At give en forståelse af sensorik som en videnskabelig disciplin rettet mod problemløsning i forskning og i levnedsmiddelindustri | |||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||
Sensorik er en tværfaglig og videnskabelig disciplin, der omhandler menneskets evne til at beskrive og bedømme et produkts egenskaber ved hjælp af sanserne (syn, lugt, smag, hørelse og berøring). Der vil blive redegjort for sanserne og samspillet mellem disse. Der vil blive lagt vægt på omtalen af de forskellige sensoriske metoder herunder anvendelse af forbruger- og ekspertpaneler. Desuden omtales en række fysisk-kemiske analyser, som kan beskrive levnedsmidlers kvalitetsmæssige egenskaber, såsom sukker-, syre-, aroma-, tekstur- og farveanalyser. Sammenhængen mellem de sensoriske data og de kemisk-fysiske målinger analyseres. Den mere praktiske tilrettelæggelse af bedømmelser, herunder valg af bedømmelsens skala, udvalg og kontrol af dommere, krav til bedømmelsesfaciliteter samt prøvernes antal, udtagning og servering, og vurdering af bedømmelsesresultaterne vil blive behandlet. | |||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||
Kurset vil udover en række forelæsninger bestå af praktiske øvelser så som forskelstest, sensorisk profilering og tærskelværdibestemmelse. Gæsteforelæsere vil belyse sensorik set fra både forskning og industri. Der vil blive lagt vægt på, at de studerende selvstændigt gennemfører en projektopgave og udarbejder en projektrapport. | |||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||
M. Martens (ed) Kompendium i Sensorik ved KVL | |||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||
Wender Bredie, wb@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Sensorik, Tlf: 35333242 | |||||||||||
Studienævn | |||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||
| |||||||||||