078061 Sensory Science

Details
Department of Food Science
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits6 (ECTS)
Course LevelJoint BSc and MSc
 
Examinationevaluation of project report


Aid allowed

Description of Examination: pass/fail, internal examiner
 
Organisation of Teaching3-ugers kursus
 
Block Placement3-ugerskursus juni
 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites010611 Statistics, Basic Course
076338 Exploratory Data Analysis / Chemometrics
078018 Introduction to Food Production
 
Restrictions30
 
Course Objectives
At give en forståelse af sensorik som en videnskabelig disciplin rettet mod problemløsning i forskning og i levnedsmiddelindustri
 
Course Contents
Sensorik er en tværfaglig og videnskabelig disciplin, der omhandler menneskets evne til at beskrive og bedømme et produkts egenskaber ved hjælp af sanserne (syn, lugt, smag, hørelse og berøring). Der vil blive redegjort for sanserne og samspillet mellem disse. Der vil blive lagt vægt på omtalen af de forskellige sensoriske metoder herunder anvendelse af forbruger- og ekspertpaneler. Desuden omtales en række fysisk-kemiske analyser, som kan beskrive levnedsmidlers kvalitetsmæssige egenskaber, såsom sukker-,
syre-, aroma-, tekstur- og farveanalyser.
Sammenhængen mellem de sensoriske data og de kemisk-fysiske målinger analyseres. Den mere praktiske tilrettelæggelse af bedømmelser, herunder valg af bedømmelsens skala, udvalg og kontrol af dommere, krav til bedømmelsesfaciliteter samt prøvernes antal, udtagning og servering, og vurdering af bedømmelsesresultaterne vil blive behandlet.
 
Teaching And Learning Methods
Kurset vil udover en række forelæsninger bestå af praktiske øvelser så som forskelstest, sensorisk profilering og tærskelværdibestemmelse. Gæsteforelæsere vil belyse sensorik set fra både forskning og industri. Der vil blive lagt vægt på, at de studerende selvstændigt gennemfører en projektopgave og udarbejder en projektrapport.
 
Course Litterature
M. Martens (ed) Kompendium i Sensorik ved KVL
 
Course Coordinator
Wender Bredie, wb@life.ku.dk, Department of Food Science/Sensory Science, Phone: 35333242
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Course Scope
lectures50
practicals120
Excursions10

180