078536 Tema: Naturlige antioxidanter - levnedsmiddelkemiske, toksikologiske og ernæringsmæssige aspekter

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Inst. for Human Ernæring   0 %
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi12 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur
 
Rammer for undervisningForelæsninger: Et ugentligt skemamodul Projektarbejde
 
BlokplaceringF4 ,forår
Se kursus hjemmeside

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerIngen
 
Begrænset deltagerantalMaks. 30 deltagere
 
Kursets målsætning
Mål er at give studerende et sammenhængende og tværfagligt kendskab til emnet naturlige antioxidanter. Interesse for emnet er stigende indenfor levnedsmiddelindustrien og i samfundet generelt, idet høj indtagelse af antioxidantrige levnedsmidler har vist sig at være associeret med lavere sygdomsrisiko. Frie radikalers betydning for sygdomme og ældningsprocesser er i stigende grad i fokus. I levnedsmiddelproduktionen arbejdes intensivt på at klarlægge naturlige antioxidanters anvendelsesområder.
 
Kursusindhold
Der vil i projektarbejdet blive taget udgangspunkt i indholdet af antioxidanter i planter. Forskellige bærtyper, planteekstrakter og juicer vil blive undersøgt. Der vil blive foretaget screeningsundersøgelser og praktiske lagringsforsøg til bestemmelse af effektiviteten i levnedsmidler. Kemiske analyser skal videre sammenlignes med en sensorisk vurdering af produkterne. Ernæringsmæssigt vil emnet blive belyst udfra kritisk genemgang af metoder og data fra kostinterventionsstudier. Det eksperimentelle arbejde vil blive relateret til publicerede undersøgelser.
 
Undervisningsform
Kurset omfatter et ugentligt skemamodul med forelæsninger og seminarer. Derudover arbejdes der med temaprojekter, som skal afdække emnet naturlige antioxidanter i forskellige sammenhænge. Projektarbejdet udføres i grupper på 2-4 studerende og vil omfatte litteraturstudier og eksperimentelt arbejde. Projektarbejdet afsluttes med udarbejdelse af en rapport, der fremlægges mundtligt ved et afsluttende eksamensseminar.
 
Litteraturhenvisninger
Kompendium til temaet "Naturlige antioxidanter", DSR-Forlag.
 
Kursusansvarlig
Susanne Gjedsted Bügel, shb@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Sygdomsforebyggende ernæring, Tlf: 35332490
Mogens Larsen Andersen, mola@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekemi, Tlf: 35333262
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger21
projektarbejde314
vejledning25

360