Inst. for Fødevarevidenskab Inst. for Human Ernæring 0 % | |||||||||||
Tidligst mulig placering | |||||||||||
Varighed | 1 semester | ||||||||||
Pointværdi | 12 (ECTS) | ||||||||||
Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||
Eksamen | bedømmelse af projektrapport med hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur | ||||||||||
Rammer for undervisning | Forelæsninger: Et ugentligt skemamodul Projektarbejde | ||||||||||
Blokplacering | F4 ,forår Se kursus hjemmeside | ||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||
Anbefalede forudsætninger | Ingen | ||||||||||
Begrænset deltagerantal | Maks. 30 deltagere | ||||||||||
Kursets målsætning | |||||||||||
Mål er at give studerende et sammenhængende og tværfagligt kendskab til emnet naturlige antioxidanter. Interesse for emnet er stigende indenfor levnedsmiddelindustrien og i samfundet generelt, idet høj indtagelse af antioxidantrige levnedsmidler har vist sig at være associeret med lavere sygdomsrisiko. Frie radikalers betydning for sygdomme og ældningsprocesser er i stigende grad i fokus. I levnedsmiddelproduktionen arbejdes intensivt på at klarlægge naturlige antioxidanters anvendelsesområder. | |||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||
Der vil i projektarbejdet blive taget udgangspunkt i indholdet af antioxidanter i planter. Forskellige bærtyper, planteekstrakter og juicer vil blive undersøgt. Der vil blive foretaget screeningsundersøgelser og praktiske lagringsforsøg til bestemmelse af effektiviteten i levnedsmidler. Kemiske analyser skal videre sammenlignes med en sensorisk vurdering af produkterne. Ernæringsmæssigt vil emnet blive belyst udfra kritisk genemgang af metoder og data fra kostinterventionsstudier. Det eksperimentelle arbejde vil blive relateret til publicerede undersøgelser. | |||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||
Kurset omfatter et ugentligt skemamodul med forelæsninger og seminarer. Derudover arbejdes der med temaprojekter, som skal afdække emnet naturlige antioxidanter i forskellige sammenhænge. Projektarbejdet udføres i grupper på 2-4 studerende og vil omfatte litteraturstudier og eksperimentelt arbejde. Projektarbejdet afsluttes med udarbejdelse af en rapport, der fremlægges mundtligt ved et afsluttende eksamensseminar. | |||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||
Kompendium til temaet "Naturlige antioxidanter", DSR-Forlag. | |||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||
Susanne Gjedsted Bügel, shb@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Sygdomsforebyggende ernæring, Tlf: 35332490 Mogens Larsen Andersen, mola@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekemi, Tlf: 35333262 | |||||||||||
Studienævn | |||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||
| |||||||||||