078576 Tema: Måling af levnedsmiddelkvalitet: Aroma, sensorik og kemometri

Detaljer
Inst. for Fødevarevidenskab
Tidligst mulig placering
Varighed1 semester
 
Pointværdi12 (ECTS)
KursustypeKandidatkursus
 
Eksamenbedømmelse af projektrapport


med hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: 13-skala, ekstern censur

samt mundtlig fremlæggelse af projektrapport
 
Rammer for undervisning1 skemamodul pr. uge, eksperimentelt arbejde og seminar
 
BlokplaceringF4 ,forår
Tirsdag 13-17

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger076711 Levnedsmiddelkemi
078061 Sensorik
076338 Eksplorativ dataanalyse / kemometri
 
Begrænset deltagerantalmax. 20 deltagere
 
Kursets målsætning
Kursets formål er at give de studerende en øget forståelse af hvordan man kan måle og tolke aspekter af et produkts sensoriske kvalitet. I temaet fokuseres på sammenhængen mellem objektive og subjektive sensoriske målinger og instrumentelle målinger af aroma belyst ved hjælp af kemometriske metoder. Yderligere giver kurset praktisk indsigt i betydningen af planlægning af videnskabelige eksperimenter fra problemformulering til design af eksperimenter og måling og analyse af data.
 
Kursusindhold
En tilfredsstillende smagsmæssig kvalitet vil næsten altid være en forudsætning for et levnedsmiddelprodukts kommercielle succes. Ved sensorisk analyse og forbrugertests bedømmes forskellige aspekter af det hele produkts smagsmæssige kvalitet. Ved at sammenholde denne type oplysninger med instrumentelle analyser af aromaindhold, kan man også få belyst de årsager, der ligger bag den observerede sensoriske kvalitet. Denne sammenhæng opnås gennem en kemometrisk behandling af målte data og vil illustrere at relevante kvalitetskriterier har en kompleks baggrund som kræver tværfaglige kundskaber for at kunne håndteres. De studerende vil således få et mere fuldstændigt indtryk af smagsmæssig kvalitet og de kemiske sammenhænge, der ligger bag. Endelig vil de studerende opnå erfaring i problemorienteret projektarbejde.
 
Undervisningsform
Kurset omfatter et ugentligt skemamodul med forelæsninger og seminarer. Derudover arbejdes der med temaprojekter, som skal afdække kursets emner i forskellige sammenhænge. Projektarbejdet udføres i grupper på 2-3 studerende og vil både omfatte litteraturstudier og eksperimentelt arbejde i form af målrettede sensoriske analyser og instrumentelle analyser vha. GC-MS og GC-snifning. Projektarbejdet afsluttes med udarbejdelse af en rapport, der fremlægges mundtligt ved et afsluttende eksamensseminar.
 
Kursusansvarlig
Mikael Agerlin Petersen, map@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 35333243
Wender Bredie, wb@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Sensorik, Tlf: 35333242
Leif Poll, lep@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 35333240
Rasmus Bro, rb@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 35333296
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger8
projektarbejde320
vejledning8
praktiske øvelser10
kollokvier14

360