078576 Measuring food quality: Aroma, sensory analysis and chemometrics

Details
Department of Food Science
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits12 (ECTS)
Course LevelMSc
 
Examinationevaluation of project report


Aid allowed

Description of Examination: 13-point scale, external examiner

samt mundtlig fremlæggelse af projektrapport
 
Organisation of Teaching1 skemamodul pr. uge, eksperimentelt arbejde og seminar
 
Block PlacementF4 ,forår
Tirsdag 13-17

 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites076711 Food Chemistry
078061 Sensory Science
076338 Exploratory Data Analysis / Chemometrics
 
Restrictionsmax. 20 deltagere
 
Course Objectives
Kursets formål er at give de studerende en øget forståelse af hvordan man kan måle og tolke aspekter af et produkts sensoriske kvalitet. I temaet fokuseres på sammenhængen mellem objektive og subjektive sensoriske målinger og instrumentelle målinger af aroma belyst ved hjælp af kemometriske metoder. Yderligere giver kurset praktisk indsigt i betydningen af planlægning af videnskabelige eksperimenter fra problemformulering til design af eksperimenter og måling og analyse af data.
 
Course Contents
En tilfredsstillende smagsmæssig kvalitet vil næsten altid være en forudsætning for et levnedsmiddelprodukts kommercielle succes. Ved sensorisk analyse og forbrugertests bedømmes forskellige aspekter af det hele produkts smagsmæssige kvalitet. Ved at sammenholde denne type oplysninger med instrumentelle analyser af aromaindhold, kan man også få belyst de årsager, der ligger bag den observerede sensoriske kvalitet. Denne sammenhæng opnås gennem en kemometrisk behandling af målte data og vil illustrere at relevante kvalitetskriterier har en kompleks baggrund som kræver tværfaglige kundskaber for at kunne håndteres. De studerende vil således få et mere fuldstændigt indtryk af smagsmæssig kvalitet og de kemiske sammenhænge, der ligger bag. Endelig vil de studerende opnå erfaring i problemorienteret projektarbejde.
 
Teaching And Learning Methods
Kurset omfatter et ugentligt skemamodul med forelæsninger og seminarer. Derudover arbejdes der med temaprojekter, som skal afdække kursets emner i forskellige sammenhænge. Projektarbejdet udføres i grupper på 2-3 studerende og vil både omfatte litteraturstudier og eksperimentelt arbejde i form af målrettede sensoriske analyser og instrumentelle analyser vha. GC-MS og GC-snifning. Projektarbejdet afsluttes med udarbejdelse af en rapport, der fremlægges mundtligt ved et afsluttende eksamensseminar.
 
Course Coordinator
Mikael Agerlin Petersen, map@life.ku.dk, Department of Food Science/Quality and Technology, Phone: 35333243
Wender Bredie, wb@life.ku.dk, Department of Food Science/Sensory Science, Phone: 35333242
Leif Poll, lep@life.ku.dk, Department of Food Science/Food Microbiology, Phone: 35333240
Rasmus Bro, rb@life.ku.dk, Department of Food Science/Quality and Technology, Phone: 35333296
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Course Scope
lectures8
project work320
supervision8
practicals10
Colloquia14

360