094010 Econometrics

Details
Institute of Food and Resource Economics
Earliest Possible Year
Duration1 semester
 
Credits7.5 (ECTS)
Course LevelMSc
 
Examinationevaluation of project report


Aid allowed

Description of Examination: pass/fail, internal examiner
 
Organisation of TeachingForelæsninger: 1 skemamodul pr. uge Øvelser: 2 timer pr. uge
 
Block PlacementE3, efterår
Fredag 13-15

 
Teaching LanguageDanish
 
Optional Prerequisites095251 
095311 Production Economics
095331 
Mikroøkonomi (tidligere Økonomisk teori) eller Produktionsøkonomi og Operationsøkonomi, Statistisk grundkursus, Databehandling eller kendskab til pc'er
 
Course Objectives
Kursets mål er at lære den studerende at:

1.opstille økonomiske modeller og estimere deres parametre, herunder formulere og teste forskellige hypoteser.
2.forholde sig kritisk til økonometriske anvendelser.
3.læse om og derefter selv bruge nye enkle økonometriske metoder.

Kurset henvender sig til studerende, der ønsker at kunne kæde økonomisk teori sammen med observerede data ved hjælp af matematiske og statistiske metoder.
 
Course Contents
Inden for mange anvendelser af økonomi kræves en empirisk beskrivelse af økonomiske forhold og adfærd, når der skal laves en talmæssig økonomisk vurdering eller analyse; det være sig inden for produktionsøkonomi, forbrugeradfærd, miljøøkonomi eller makroøkonomi.
Kursets metodiske udgangspunkt er regressionsanalyse, hvor de særlige problemer, der optræder i forbindelse med økonomiske data som tværsnits og/eller tidsserier vil blive gennemgået sammen med forskellige løsningsmuligheder.
Kurset består af to hovedområder:

1.Generel økonometri med udvalgte emner af relevans for jordbrugsøkonomer. Analyse af økonomiske data som tidsserier eller som tværsnitsdata. Anvendelser ved estimation af fødevareefterspørgsel, produktions og omkostningsfunktioner.
2.Analyse af paneldata hvor økonomiske data er observationer af de samme individer (producenter, virksomheder, forbrugere el.lign.) over en flere perioder, f.eks. landbrugets regnskabsoplysninger for enkelte bedrifter og data for mange kommuner eller lande over flere år. Her kan der være problemer med manglende oplysninger om individuelle variabler og/eller tidsmæssige forhold. Metoder til at analysere disse problemer gennemgås.
 
Teaching And Learning Methods
Forelæsninger med praktiske og teoretiske øvelser, herunder evt. studenter-præsentation af udvalgte emner. Øvelserne er praktiske øvelser med brug af SAS til økonomiske og økonometriske beregninger. I øvelserne skal de studerende foretage selvstændige analyser af egentlige økonomiske data. Der lægges vægt på den praktiske brug af SAS kombineret med en "kritisk" holdning til resultaterne. Der vil være mulighed for at lave praktiske øvelser på egne data.
 
Course Litterature
Lars Otto: Forelæsningsnoter til økonometrisk analyse af paneldata
Lars Otto: Forelæsningsnoter til økonomtri
 
Course Coordinator
Niels Kærgård, nik@life.ku.dk, Institute of Food and Resource Economics/International Economics and Policy Division, Phone: 35332264
Jørgen Dejgård Jensen, jorgen@foi.dk, Institute of Food and Resource Economics/Consumption, Health and Ethics Division, Phone: 35336859
 
Study Board
Study Committee NSN
 
Course Scope
lectures42
practicals28
preparation95
project work60

225